Descoperire șocantă: peste 300 de „embrioni” de găuri negre supermasive

Publicat: 22 feb. 2025, 07:42, de Nitulescu Gabriel, în NECONVENTIONAL , ? cititori
Descoperire șocantă: peste 300 de „embrioni” de găuri negre supermasive

Descoperirea și studiul ulterior îi vor ajuta pe oamenii de știință să descopere natura acestor corpuri cerești.

„În analiza datelor culese de instrumentul DESI, oamenii de știință au descoperit peste trei sute de candidați pentru găuri negre de masă intermediară, triplând efectiv numărul de astfel de obiecte cunoscute de omenire. Descoperirea lor și studiul ulterioar îi vor ajuta pe oamenii de știință să descopere natura acestor corpuri cerești misterioase și să înțeleagă ce rol ar fi jucat ele în formarea găurilor negre”, se arată în comunicat.

La această concluzie a ajuns o echipă de astronomi condusă de Ragadeepika Puchi, cercetător la Universitatea din Utah (SUA), în timp ce studia imaginile și datele științifice care au fost colectate folosind DESI în primul an de observații după ce a început să funcționeze în octombrie 2019. În acest timp, acest instrument științific a măsurat un număr record de spectre ale galaxiilor îndepărtate, inclusiv un număr mare de obiecte pe care le vedem în starea în care se aflau în primele epoci ale existenței Universului.

Acestea includ, după cum notează Pucha și colegii ei, aproximativ 115 mii de galaxii pitice, în interiorul cărora ar trebui să fie ascunse găurile negre de masă intermediară. Pentru a le căuta, cercetătorii au selectat acele galaxii în care gaura neagră centrală „s-a trezit” recent și a început să arunce jeturi strălucitoare – fascicule de materie accelerate la viteze apropiate de lumină.

Găuri negre a căror masă o depășește pe cea a Soarelui de un milion de ori

Oamenii de știință au studiat imaginile acestor obiecte și au determinat masa aproximativă a găurilor negre care le generează pe baza caracteristicilor din structura spectrului emisiilor lor.

Calculele au arătat că galaxiile pitice studiate, precum și unele dintre vecinele lor mai mari, conțin aproximativ trei sute de găuri negre a căror masă o depășește pe cea a Soarelui de cel mult un milion de ori. Acest lucru le face candidate pentru găurile negre de masă intermediară, triplând efectiv numărul de astfel de obiecte deja cunoscute de noi, în regiunile înconjurătoare ale Universului.

După cum observă cercetătorii, doar 70 dintre candidații de găuri negre cu masă intermediară pe care i-au descoperit sunt localizați în galaxiile pitice, ceea ce provoacă ideea stabilită printre teoreticieni că astfel de obiecte ar trebui să fie mult mai comune în galaxiile cu masă mică decât în ​​vecinele lor mai mari.

Observațiile ulterioare cu DESI vor ajuta la determinarea dacă teoreticienii greșesc cu adevărat în acest caz, au concluzionat Puig și colegii ei.

„Embrionii” găurilor negre supermasive

Conform ideilor astronomilor actuali, există o gaură neagră supermasivă în centrul aproape tuturor galaxiilor din Univers. În trecut, oamenii de știință credeau că aceste obiecte s-au format în primele epoci ale Universului ca urmare a fuziunilor multiple de mici găuri negre, o vedere care a fost recent pusă sub semnul întrebării după ce observatorul Hubble a descoperit mai multe găuri negre supermasive foarte mari în Universul timpuriu.

Din acest motiv, astrofizicienii teoreticieni sugerează că găurile negre supermasive s-au format în regiunile deosebit de dense ale Universului timpuriu, unde densitatea materiei întunecate și vizibile a fost suficient de mare pentru a forma așa-numitele găuri negre de masă intermediară în galaxiile pitice. Aceasta este ceea ce oamenii de știință numesc obiecte compacte cu o masă de sute și mii de Sori, ale căror fuziuni succesive duc probabil la nașterea găurilor negre supermasive.