Primele breșe în ordonanța trenuleț: Guvernul cedează presiunilor sindicatelor

Publicat: 20 feb. 2025, 18:27, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Primele breșe în ordonanța trenuleț: Guvernul cedează presiunilor sindicatelor

Guvernul a aprobat astăzi, 20 februarie 2025, o ordonanță de urgență propusă de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care corectează unele prevederi din OUG nr. 156/2024, cunoscută sub numele de „ordonanța trenuleț”. Noua reglementare restabilește drepturile financiare pentru personalul militar, polițiști și polițiștii de penitenciare, în ceea ce privește plata muncii suplimentare și a activităților desfășurate în zilele de repaus săptămânal și sărbători legale.

Restabilirea drepturilor salariale din 2024

Începând cu luna februarie 2025, angajații structurilor MAI și din sistemul de apărare vor beneficia de drepturile financiare prevăzute de legislația din noiembrie 2024, conform OUG nr. 115/2023. Astfel, se va plăti:

  • activitatea desfășurată în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale;
  • munca suplimentară prestată peste programul normal, dacă nu poate fi compensată cu timp liber în termen de 90 de zile.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că măsura vine ca o „reparație necesară” și că angajamentul de a reveni la cadrul legislativ anterior a fost respectat în urma consultărilor cu sindicatele.

Proteste și negocieri tensionate

Adoptarea ordonanței survine pe fondul unor proteste organizate de structurile sindicale ale polițiștilor și militarilor în lunile ianuarie și februarie. Printre revendicări s-a aflat și solicitarea de indexare a pensiilor cu rata oficială a inflației, măsură care rămâne incertă, întrucât Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat dezbaterea proiectului de actualizare a pensiilor militare pentru 25 februarie 2025.

În funcție de decizia CCR, sindicatele urmează să stabilească un nou calendar de acțiuni.

Reguli noi pentru programul de lucru

Pe lângă corectarea plății muncii suplimentare, ordonanța introduce și măsuri pentru echilibrarea programului de lucru. Comandanții și șefii de unități trebuie să asigure o planificare care să nu depășească 40% din timpul de lucru lunar în ture și schimburi. De asemenea, ordonatorii de credite sunt obligați să prioritizeze acordarea timpului liber corespunzător, fără a afecta eficiența misiunilor.

Impact și perspective

Ordonanța aprobată astăzi reprezintă o primă corectare a prevederilor „ordonanței trenuleț”, dar rămân în continuare aspecte nerezolvate, în special în ceea ce privește pensiile militare. Decizia CCR din 25 februarie ar putea influența viitoarele acțiuni sindicale și strategiile Guvernului în materie de salarizare și beneficii pentru structurile din domeniul apărării și ordinii publice.

Relaxări și pentru salariații de la companiile de stat profitabile

Conform Profit.ro, Cabinetul Ciolacu a introdus în OUG adoptat azi și alte excepții de la restricțiile impuse anterior prin ordonanța „trenuleț”, permițând unor companii de stat să acorde anumite drepturi salariale, precum alocații de hrană, plata orelor suplimentare și alte beneficii prevăzute în contractele colective. Aceste derogări vizează companiile de stat care au înregistrat profit, cele din industria de apărare cu profit operațional și companiile listate la bursă, argumentul fiind necesitatea menținerii performanței economice și a capacității de dezvoltare.

Modificările au fost făcute ad-hoc în ședința de guvern și incluse într-o ordonanță care aduce ajustări reglementărilor din PNRR. În urma acestora, angajații Metrorex vor putea beneficia de majorări salariale, iar personalul companiilor din domeniul naval și aerian își va menține veniturile integrale. De asemenea, sunt soluționate revendicări ale angajaților Salvamont și ale serviciilor de urgență.

Ordonanța permite și plata orelor suplimentare pentru cei care au lucrat în zile de repaus săptămânal, sărbători legale sau alte zile nelucrătoare, la nivelul aplicabil în noiembrie 2024. Guvernul urmează să decidă dacă aceste modificări vor fi adoptate prin Parlament sau printr-o nouă ordonanță de urgență.

În paralel, autoritățile continuă discuțiile cu conducerile companiilor de stat din domeniile feroviar, silvic, energetic și siderurgic pentru clarificarea aplicării ordonanței „trenuleț” la nivelul acestora. Totodată, Guvernul promite să găsească o soluție pentru pensiile militare.

Între timp, sindicaliștii din marile companii de stat din energie – Romgaz, Hidroelectrica, Transelectrica și Nuclearelectrica – amenință cu proteste în fața Palatului Victoria și chiar cu declanșarea grevelor. Aceștia reclamă că, din cauza ordonanței „trenuleț”, vor pierde o mare parte din drepturile obținute prin contractele colective de muncă.

Ce spune Radu Oprea

Radu Oprea, șeful Cancelariei Prim-ministrului, a declarat că anumite companii de stat pot majora cheltuielile salariale, cu condiția încadrării în ultimul buget de venituri și cheltuieli aprobat și menținerii drepturilor salariale din noiembrie 2024. El a subliniat că în urma discuțiilor cu sindicatele și managementul unor companii, s-a constatat o interpretare eronată a ordonanței „trenuleț”, care a dus la confuzii privind aplicarea restricțiilor bugetare.

Potrivit acestuia, companiile de stat care au înregistrat profit, cele din industria de apărare cu profit operațional și companiile listate la bursă sunt exceptate de la restricțiile privind cheltuielile salariale și de investiții. Articolul XXXIV din ordonanță permite majorarea cheltuielilor de personal, dar doar dacă se respectă anumite condiții, precum menținerea salariilor la nivelul din noiembrie 2024, fără alte creșteri în 2025, fără prime sau bonusuri suplimentare și fără majorarea numărului de angajați.

Oprea a atras atenția că unele companii nu au analizat atent acest articol și au interpretat greșit interdicțiile. Totodată, el nu a exclus necesitatea unor reglementări suplimentare prin acte normative pentru anumite companii care au efectuat creșteri salariale după aprobarea bugetelor din 2024.