Ministrul de Finanțe, vești bune pentru români: „Avem bani pentru 2.800.000 de pensionari”

Publicat: 21 feb. 2025, 08:36, de Corina Oprea, în Finanțe , ? cititori
Ministrul de Finanțe, vești bune pentru români: „Avem bani pentru 2.800.000 de pensionari”

Guvernul a decis să compenseze pensionarii cu venituri reduse printr-un sprijin financiar de 800 de lei, în contextul în care indexarea pensiilor cu 12% a fost anulată din cauza dificultăților economice. Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, a anunțat că această măsură vizează aproximativ 2,8 milioane de pensionari ale căror venituri lunare sunt sub 2.740 de lei, nivel care corespunde pensiei medii din România.

Ministrul de Finanțe anunță plata în două tranșe

Suma de 800 de lei va fi împărțită în două tranșe: prima jumătate, respectiv 400 de lei, va fi acordată pensionarilor înainte de Paște, în luna aprilie. Cea de-a doua tranșă, de încă 400 de lei, va fi plătită în ultimul trimestru al anului 2025, cel mai probabil în apropierea sărbătorilor de iarnă.

„Sumele au fost bugetate. Deci cele de 800 lei în două tranşe, în aprilie şi în ultimul trimestru, au fost bugetate. Bugetul este de 2 miliarde de lei şi o să apară şi actul normativ, pentru că decizia a fost luată în Coaliţie”, a declarat Tanczos Barna, ministrul de Finanțe, conform Digi24.

Ministrul Tanczos Barna a subliniat că această măsură a fost deja inclusă în Bugetul de Stat, fondurile alocate ridicându-se la aproximativ 2 miliarde de lei. Oficialul a explicat că decizia a fost luată în cadrul Coaliției de guvernare și că în curând va fi emis actul normativ necesar pentru implementarea acestei măsuri.

Ministrul Finanțelor a atras atenția asupra faptului că, pe termen lung, este necesară o reformă a sistemului de protecție socială, astfel încât sprijinul financiar să fie direcționat exclusiv către persoanele vulnerabile.

El a explicat că este esențial ca aceste fonduri să nu fie distribuite și către gospodării cu venituri mari, deoarece, pentru acestea, diferențele minore în facturi sau cheltuieli lunare nu au același impact ca în cazul pensionarilor cu venituri reduse.

„În acelaşi timp, trebuie să găsim, pe termen mediu şi lung, scheme de protecţie care îi protejează într-adevăr pe cei care au nevoie şi nu sunt generalizate, şi nu se duc aceste subvenţii, aceste compensări, către familii cu venituri foarte mari, pentru că ei într-adevăr nu sunt influenţaţi de diferenţa de 100 de lei, de exemplu, la factura lunară.