Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti s-a umplut de gropi, după deszăpezire. Şoferii se plâng că-şi rup maşinile

Publicat: 21 feb. 2025, 13:46, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti s-a umplut de gropi, după deszăpezire. Şoferii se plâng că-şi rup maşinile

Autostrada A1 Bucureşti-Piteşti arată ca după bombardamente, şoferii fiind nevoiţi să facă slalom printre adevărate cratere care au apărut în carosabil.

Tot mai mulţi şoferi se plâng că Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti s-a umplut de gropi, după deszăpezire. Şoferii spun că-şi rup maşinile şi se întreabă cine le acoperă paguba.

„Așa arată A1 spre București mulțumesc Guvernul României eu am scăpat ușor față de alți,un drum la capitală mă costat 11 mil cine îmi înapoiază paguba? autostrada Pitesti-Bucuresti. (km 74)  Ministerul Transporturilor si Infrastructurii România”, transmite un utilizator Facebook.

Cu câteva zile înainte, acelaşi şofer făcuse pană la una dintre roţi tot din cauza gropilor apărute pe carosabil.

„Aloooo Romania, aloooo București????? Pai ce facem domnilor guvernanți dormim pe noi? Aveți idee cum arată autostrada A1? Daca nu știți va arat eu cum mi am distrus mașina. S a umplut autostrada de gropi și mașini pe bandă de urgență,aaaa și să nu uit, de mașini pt tractări. Ați înnebunit de tot, vreți taxe pt mașini, rovinieta, asigurare, etc? Nu e prost cine cere,e prost cine da. Faceți va timp de gropile astea și lăsați l pe Georgescu în pace, că în ultimă perioadă doar pe el îl mai vedeți. In final atât vă spun: MARȘ MĂ”, a scris el.

O femeie compară starea drumurilor din România cu ce se întâmplă în Vest.

„Pe buuuneee??? Autostrada A1 Pitești-București. Când mergi spre vest cam de 2 ori pe an pe autostrăzi impecabile nu se poate să înțelegi CUM E POSIBIL la tine acasă să circuli așa….Trist. Foarte trist!”, transmite ea.

De vină ar fi maşinile de tonaj, spun reprezentanţii Companiei de Drumuri (CNAIR). Supra-tonajul nu cauzează daune imediate, dar accelerează degradarea drumurilor, iar în sezonul rece, ciclurile de îngheț și dezgheț, împreună cu utilizarea materialelor antiderapante, contribuie la formarea fisurilor, care, o dată înghețate, provoacă dislocarea asfaltului și formarea gropilor.

Aceştia mai precizează că, îndată ce vremea va permite, vor reabilita sectoarele de drum cu probleme.

Chiar vineri au fost instituite restricţii pe A1 pentru reparaţii.

„Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că astăzi, 21 februarie 2025, în intervalul orar 10:00 – 18:00, sunt în vigoare restricții de circulație pe autostrada A1 București-Pitești, pentru desfășurarea unor lucrări de reparații ale carosabilului”, transmite IGPR.

Cine îi despăgubeşte pe şoferi?

În anumite situații, asiguratorul poate accepta decontarea cheltuielilor pentru reparaţii, în cazul unor avarii produse din cauza stării drumurilor. De multe ori, însă, polița nu va acoperi aceste costuri.

Dacă asiguratorul refuză despăgubirea pentru daunele cauzate de gropi în carosabil, şoferii pot acționa în instanță administratorul drumului (primărie, consiliu județean, CNAIR sau firma responsabilă) pentru a-şi recupera pierderile.

Pentru a dovedi vina, este important să adune probe care să confirme că deteriorarea mașinii a fost cauzată de starea drumului.