Cât costă să cumperi ani de vechime la pensie în 2025. Cum te afectează majorarea salariului minim

Publicat: 22 feb. 2025, 09:16, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Cât costă să cumperi ani de vechime la pensie în 2025. Cum te afectează majorarea salariului minim

În 2025, românii care doresc să își completeze stagiul de cotizare la pensie pot cumpăra ani de vechime, însă costul acestei contribuții a crescut semnificativ comparativ cu anul anterior. Motivul principal este majorarea salariului minim pe economie, aprobată de Guvern la finalul anului 2024.

Cât trebuie să plătești pentru a cumpăra vechime la pensie în 2025

În noiembrie 2024, Executivul a adoptat o hotărâre prin care salariul minim brut pe economie a fost majorat de la 3.700 de lei la 4.050 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025. Creșterea acestui venit de bază are un impact direct asupra contribuției lunare pentru cumpărarea vechimii, deoarece aceasta este calculată ca 25% din salariul minim brut.

Astfel, în 2025, cei care vor să își completeze stagiul de cotizare trebuie să achite o sumă lunară de 1.012,5 lei. Pentru un an întreg, contribuția totală ajunge la 12.150 de lei. Comparativ, în 2024, suma era mai mică: 925 de lei pe lună și 11.100 de lei pentru un an întreg.

Când și cum poți cumpăra vechime la pensie

Potrivit legislației în vigoare, persoanele care doresc să se pensioneze anticipat în 2025 trebuie să aibă un stagiu de cotizare de 35 de ani. Dacă au cotizat doar 34 de ani, există două variante: fie amână pensionarea cu un an, fie achită contribuția aferentă pentru anul lipsă. În acest din urmă caz, suma de plată este de 12.150 de lei, pe care solicitantul trebuie să o vireze către Casa de Pensii.

Procesul de cumpărare a vechimii este valabil atât pentru românii din țară, cât și pentru cei din diaspora. Conform reglementărilor, orice cetățean care nu are calitatea de pensionar și care dorește să își completeze anii de contribuție poate achita retroactiv contribuția la sistemul public de pensii pentru o perioadă de maximum șase ani.

Cine poate beneficia și ce condiții trebuie îndeplinite

Această măsură permite obținerea dreptului la pensie și pentru cei care au ajuns la vârsta legală de pensionare, dar nu îndeplinesc stagiul minim necesar. Însă, există câteva condiții esențiale pe care solicitanții trebuie să le respecte.

Pentru a putea cumpăra vechime în muncă, persoana interesată trebuie să demonstreze că, în perioada pentru care solicită plata retroactivă, nu a avut deja calitatea de asigurat în sistemul public de pensii din România sau dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene. De asemenea, nu trebuie să fi cotizat în sisteme neintegrate sistemului public de pensii sau în țări cu care România are acorduri de securitate socială.