România, pe drumul spre dominația procesării alimentelor în sud-estul Europei. Florin Barbu, despre investiții masive în agricultură

Publicat: 23 feb. 2025, 12:20, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
România, pe drumul spre dominația procesării alimentelor în sud-estul Europei. Florin Barbu, despre investiții masive în agricultură

România se află în plin proces de transformare, vizând consolidarea poziției sale ca hub regional pentru procesarea alimentelor. Investițiile masive în acest sector, estimate la peste 1,7 miliarde de euro, sunt finanțate prin programul Investalim și Planul Strategic 2023-2027. Aceste fonduri sunt destinate modernizării unităților de procesare, reducând astfel importurile și stimulând exporturile de produse alimentare autohtone, conform ministrului Agriculturii, Florin Barbu.

Florin Barbu dezvăluie investițiile majore în procesarea alimentelor

Din suma totală, un miliard de euro este alocat exclusiv procesării alimentelor, în timp ce alte 700 de milioane de euro sunt dedicate dezvoltării generale a sectorului agroalimentar. Investițiile vizează fabrici de ulei, unități de procesare a cărnii și lactatelor, precum și extinderea sectorului de panificație și alimente procesate.

Un accent deosebit este pus pe producția de mâncare gata preparată, un domeniu cu potențial ridicat de export.

Pentru anul 2025, Ministerul Agriculturii a alocat aproximativ 7,3 miliarde de euro sub formă de credite de angajament și 5 miliarde de euro credite bugetare, majoritatea provenind din fonduri europene, așa cum spune Florin Barbu.

‘Am semnat pe programul Investalim proiecte de un miliard de euro pentru procesare în România, iar cofinanțările pentru proiectele din Programul Strategic, tot pe procesare, sunt de aproape 700 de milioane de euro. Practic, România a semnat contracte de 1,7 miliarde de euro pentru procesare.

Dacă se finalizează aceste proiecte într-o perioadă de trei, maximum 4 ani, conform cantităților care sunt trecute a fi procesate prin aceste proiecte, România va deveni cel mai puternic stat ca și procesare din sud-estul Europei. Sunt foarte multe proiecte semnate în industria alimentară: fabrici de ulei, fabrici de procesare carne, fabrici de procesare lactate, în panificație. Vorbim inclusiv de mâncare preparată. Trebuie să exportăm astfel de preparate’, a precizat Barbu, pentru Agerpres.

Zootehnia primește aproape un miliard de euro pentru creșterea efectivelor de porci, sector strategic pentru reducerea importurilor de carne de porc. Obiectivul este atingerea autosuficienței naționale, necesitând o creștere a efectivelor de la 3,2 milioane la 5 milioane până în 2026.

‘Nouă ne trebuie 8,7 milioane de porci și avem prinsă o sumă de 2,8 miliarde de lei pentru anii 2025 și 2026, pentru a realiza 2,8 milioane de purcei, inclusiv de porc gras în România. Vom dezvolta aceste ferme prin Ministerul Agriculturii. E o schemă de ajutor de stat, așa cum am avut și pe reproducție, care a fost un succes.

De anul acesta producem încă 1,5 milioane de purcei, practic ar trebui să închidem la sfârșitul anului 2026 cu 5 milioane de porci în România, deci să ajungem de la 3,2 milioane la 5 milioane de porci. Aceste măsuri vor reduce importurile, iar în maximum patru ani am putea ajunge la o balanță pe zero pe carnea de porc. România poate avea grad de autosuficiență de 100% și la carnea de porc’, a punctat Florin Barbu.

Un miliard de lei este destinat creșterii producției de pui, iar alte două miliarde de lei pentru sectorul bovin. România a reușit deja să atingă o autosuficiență de 160% la carnea de pui, iar la carnea de ovine exporturile domină, România fiind principalul furnizor al Uniunii Europene. Se analizează posibilitatea achiziției de juninci pentru reproducție, sprijinind astfel dezvoltarea sectorului de bovine pentru lapte și carne.

Modernizarea infrastructurii agricole

Un proiect major prevede construirea celui mai mare abator din sud-estul Europei la Piatra-Olt, cu o capacitate anuală de trei milioane de capete. Se investește, de asemenea, în centre de depozitare a legumelor, cu 15 unități deja în construcție și alte cinci în faza de aprobare.

România se confruntă încă cu un deficit comercial agricol de 2,9 miliarde de euro. Carnea de porc, produsele de brutărie și lactatele sunt principalele produse importate, în timp ce grâul, tutunul și produsele din tutun domină exporturile.