Cursul stă de joi la 4,9773 lei pentru un euro, pragul de rezistenţă de un an şi 9 luni. Când îl va străpunge şi unde ar putea să ajungă?

Publicat: 23 feb. 2025, 14:30, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Cursul stă de joi la 4,9773 lei pentru un euro, pragul de rezistenţă de un an şi 9 luni. Când îl va străpunge şi unde ar putea să ajungă?
Cursul stă de joi la 4,9773 lei pentru un euro, pragul de rezistenţă de un an şi 9 luni. Când îl va străpunge şi unde ar putea să ajungă

Cursul stă de joi, 20 februarie, la un nivel de 4,9773 lei pentru un euro, acesta fiind pragul de rezistenţă de un an şi 9 luni. În această perioadă, cursul a mai atins acest maxim de câteva ori, însă de fiecare dată a ricoşat mai jos. Cursul oficial calculat de Banca Naţională a României (BNR) s-a situat în ultima perioadă foarte aproape de acest prag, ceea alimentează aşteptările că acest prag va fi străpuns în curând, imclusiv pe fondul ultimelor declaraţii ale guvernatorului Mugur Isărescu.

cursul euro

“Suportul” și “rezistența” reprezintă niveluri prin care cotațiile trec cu dificultate. Nivelurile de rezistentă obișnuiesc să oprească prețul din a crește peste un anumit punct, acționând ca un “tavan”. 

Un nivel de rezistență acționează ca un “tavan” când cursul crește. La fel ca un nivel de suport, cotaţia are o șansă mai mare să ricoșeze din rezistență decât să treacă de aceasta.

Maximul istoric al cursului euro față de leu a fost atins pe 19 mai 2023, când Banca Națională a României (BNR) a afișat un curs valutar de 4,9783 lei pentru un euro. upă acel moment, cursul a început să scadă, iar începând din 23 mai 2023, adică de un an şi 9 luni, cursul nu a mai depăşit niciodată pragul de 4,9773 lei pentru un euro.

L-a atins de câteva ori în 2024 şi 2025, dar a ricoşat mai jos.

Ce s-a întâmplat în 2023, înaintea maximului istoric din 19 mai 2023

De la începutul anului 2023 până la acea dată, leul s-a depreciat cu 1,03% față de euro. Analiștii anticipau continuarea presiunilor de depreciere, având în vedere deficitele mari de cont curent și bugetar din România, majoritatea prognozelor indicând un curs valutar de peste 5 lei/euro în acel an.

În perioada premergătoare acestui maxim, cursul de schimb a oscilat în primul trimestru al anului 2023, preponderent în intervalul 4,88-4,94 lei/euro. Moneda europeană a început luna mai 2023 la 4,929 lei și a intrat pe un trend mai accelerat de creștere din 12 mai.

Cursul euro în 2024

Cursul de schimb euro / leu a rămas stabil în 2024, în ciuda unor variabile precum deficitul comercial sau diferențialul de inflație (în raport cu zona euro), care ar fi sugerat o depreciere a leului în raport cu euro.

Cursul de schimb stabil contribuie la ancorarea inflației și este un reper urmărit cu atenție atât de participanții la economie cât și de banca centrală. Diferențialul de dobândă față de zona euro și unele intrări de fonduri europene au jucat un rol important în echilibrarea cursului de schimb.

Stabilitatea curentă a leului față de euro ar putea fi pusă sub presiune relativ mai ridicată în 2025

Regimul actual al cursului de schimb al leului este cel de flotare controlată, acesta fiind în concordanţă cu utilizarea ţintelor de inflaţie ca ancoră nominală a politicii monetare şi permiţând un răspuns flexibil al acestei politici la şocurile neprevăzute ce pot afecta economia.

Mai mult, surprizele şi incertitudinile din zona politică, la final de noiembrie şi începutul lunii decembrie 2024, au pus presiune pe această stabilitate a leului. În februarie a urmat o nouă mişcare surprinzătoare în zona politică – demisia neaşteptată a preşedintelui Klaus Iohannis.

Ce spune guvernatorul Mugur Isărescu

Nu mai e niciun secret, bugetul a fost construit pe un curs de peste 5. E posibil să se întâmple, nu? Bugetul este construit pe baza datelor pe care le face o autoritate guvernamentală de prognoză. Eu, mai degrabă, aș detensiona discuțiile legate de depășirea nivelului de 5. Am citit atâtea lucruri, încât uneori m-am speriat și eu de maniera în care poate să fie gândit acest lucru. Păi de la 4,97 la 5 e mai puțin de 1%. 5 bani înseamnă 1%, aici sunt numai 3 bani. Așa o să fie o jale, de exemplu, că o să crească prețul la telefonie, adică în loc de 100 de lei – să dăm o cifră – abonamentul lunar o să fie 101 lei, deci o să crească prețul cu un leu. Și acest lucru o să aibă mare impact’‘, a arătat Isărescu.

Să vedem ce ne spune piața. Dar înainte am mai spus un lucru. În momentul actual, chiar că nu este cazul să se deprecieze cursul, că avem o grămadă de tensiuni și o facem fără a dezechilibra prea mult lucrurile. Vedeți că rezerva a crescut până în vara anului precedent cu vreo 10 miliarde, pe urmă a scăzut cu vreo 9 miliarde, o să mai crească la sfârșitul lunii, când o să apară cifra, pentru că au intrat 4 miliarde din împrumuturi externe. Deci, facem lucrurile așa cum trebuie. Nu știu nici eu ce se va întâmpla cu cursul. Piața va determina, dar, ușor, ușor, vom da mai multă flexibilitate, pe măsură ce tensiunea politică internă se diminuează, lucrurile încep să intre în normal și se restabilește încrederea. O să lăsăm mai multă flexibilitate cursului, că intră multe capitaluri. Știți că anul trecut, până spre vară, am căutat să nu se aprecieze cursul, pentru că atunci când ai un deficit comercial atât de mare nu e bine să se aprecieze cursul”, a afirmat Isărescu, în conferința de prezentare a Raportului asupra inflației.

Ce se întâmplă când este străpuns un prag de rezistenţă

Un breakthrough (spargere) este un moment important şi conduce la o creștere rapidă a volatilității.

Ar putea conduce la o creştere rapidă a cursului euro sau ar putea fi o străpungere falsă, dacă cursul va reveni relativ repede sub rezistenţa anterioară.

Depinde şi de arta Direcției BNR de Operațiuni de Piață.

Dacă euro depășește pragul de 4,9773 lei și rămâne peste acest nivel, există un risc ridicat ca nivelul de 5 lei/euro să fie testat în curând. Reacția BNR și a piețelor financiare va fi crucială pentru a stabiliza situația.

Noul prag de 5 lei este rotund şi psihologic, însă după străpungerea rezistenţei deprecierea leului ar putea să fie mai puternică.

Potrivit estimărilor din ianuarie 2025 ale analiştilor Asociaţiei CFA România pentru cursul de schimb EUR/RON, peste 85% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni.

Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0404 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0886 lei pentru un euro.

La criza politică din România din 2021, declanșată de tensiunile dintre partidele din coaliția de guvernare și care a culminat cu demiterea premierului Florin Cîțu, cursul de schimb a înregistrat fluctuații semnificative, atingând aproape 4,95 lei/euro pe 22 septembrie 2021, conform datelor BNR.