Șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, a luat în vizor marile spitale. Ce mâncare primeau bolnavii internați
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/Screenshot-2025-02-23-at-19.30.27.png)
Cristian Popescu Piedone, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), a luat în vizor marile spitale din București. Comisarii au trecut pragul mai multor unități medicale, unde au fost verificate bucătăriile unde este preparată mâncarea pentru bolnavi. Au fost găsite nereguli în cascadă, pentru care s-au aplicat și sancțiuni.
ANPC a făcut verificări la Spitalul Universitar de Urgență Elias
La Spitalul Universitar de Urgență Elias, s-au găsit probleme atât în bucătărie, cât și în ceea ce privește porțiile de mâncare primite de pacienți. După ce au fost cântărite mai multe porții, s-a descoperit că bolnavii primeau, de fapt, mult mai puțină mâncare decât este prevăzut. Mai mult, au existat probleme și în ceea ce privește depozitarea și etichetarea alimentelor.
Pentru aceste nereguli, s-au aplicat amenzi în valoare de 30.000 de lei. Unitatea medicală are la dispoziție 30 de zile pentru a remedia problemele descoperite, după cum urmează:
1.În blocul alimentar s-au constatat următoarele deficiențe:
- Au fost identificate ustensile cu grad ridicat de uzură (acestea fiind supuse casării)
- Coșuri de gunoi fară capac și acționare la pedală (supuse casării) -Produse alimentare neconforme depozitate în agregatul frigorific cu produse conforme (supuse casării);
- Zone cu pereți exfoliați;
- Grile ale aerului din camera frigorifică prezentau strat grosier de praf, neigienizate de câteva luni;
- Produse alimentare depozitate la decongelat direct pe paviment la temperatura mediului ambiant (supuse casării);
- Produse alimentare fară elemente de identificare (expirate) pentru a se putea stabili trasabilitatea, implicit data limită de consum (supuse casării).
2.În blocul alimentar a fost identificată o balanță electronică (cântar) fară verificare metrologică.
3.Au fost verificate prin cântărire un număr de 20 porții de mâncare, care aveau un gramaj cuprins între max 40 și 50 de grame, contrar meniului și fișei tehnice, unde se menționează un gramaj de 70 grame per porție, rezultând o lipsă de aproximativ 30 grame la fiecare porție.
Șeful ANPC notează că în acest spital sunt prezenți peste 400 de bolnavi, în funcție de fluctuația pacienților. Astfel rezultă peste 12 kg pui lipsă din hrana proteica a bolnavilor (400×30 gr).
4. A fost identificată pâine feliată având pe ambalaj recomandarea producătorului „a se consuma înainte de 22.02.2025″, aceasta fiind expirată.
5. A fost identificat un vas neconform și neigienizat, cu margarină în proporție de 80%, restul fiind ulei vegetal, margarina fiind interzisă a se procesa termic. Acest amestec era folosit pentru prăjirea cartofilor sau altor preparate din meniul oferit bolnavilor.
Imagini din timpul verificărilor pot fi urmărite aici:
Verificări și la Spitalul Universitar de Urgență București
Și la Spitalul Universitar de Urgență București, comisarii ANPC au găsit probleme. A fost aplicată o amendă de 1.000 de lei. Totuși, aici, Cristian Popescu Piedone a notat faptul că blocul alimentar era igienizat corespunzător, fapt ce ar trebui dat drept exemplu pentru alte unități medicale.
Singurele probleme identificate au fost la gramajul porțiilor de mâncare, și în acest caz pacienții primind mai puțin. Situația va fi remediată.