Instanța Supremă judecă contestația lui Călin Georgescu. Se decide dacă se reia turul 2 al alegerilor

Publicat: 25 feb. 2025, 09:15, de Pavaloiu Andreea, în Justitie , ? cititori
Instanța Supremă judecă contestația lui Călin Georgescu. Se decide dacă se reia turul 2 al alegerilor

Instanța Supremă judecă contestația depusă de o societate civilă în numele lui Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidențiale. Se va decide ce se va întâmpla cu turul 2 al alegerilor, anulat de CCR. Curtea de Apel București a respins, pe 18 decembrie 2024, cererea.

Instanța Supremă decide dacă se reiau alegerile. Se judecă contestația lui Georgescu

Călin Georgescu cere reluarea turul 2 al alegerilor prezidențiale din 2024, în care urma să se confrunte cu candidatul susținut de USR, Elena Lasconi. După ce Curtea de Apel București a respins cererea formulată de Asociaţia pentru Apărarea Libertăţilor Publice (APALP), o societate civică care a acționat în numele fostului candidat suveranist, a fost depusă o contestație. Aceasta va fi judecată marți, 25 februarie, de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Societatea civilă solicită notele de informare despre creșterea artificială a lui Călin Georgescu în sondaje, de la 1% la 23%, inclusiv cu ajutorul unei influențe străine, respectiv Rusia, prezentate în CSAT.

Instanța de fond a stabilit că notele de informare nu constituie acte administrative care să poată fi contestate în instanță. Curtea de Apel București a reținut că aceste documente sunt destinate exclusiv informării beneficiarilor legali și nu au putere juridică.

În motivarea deciziei, instanța a explicat că:

-„Susținerea reclamantei prin acțiune (…) nu poate fi luată în considerare de către instanța de judecată, ca fiind adevărate acte administrative.”

-„Afirmația reclamantei (…) constituie un precedent de o gravitate extremă, care (…) reprezintă o gravă afirmație prin care se urmărește denaturarea adevărului.”

-„Notele de informare ce fac obiectul acțiunii reprezintă acte care vizează colaborarea inerentă și obligatorie între instituțiile statului.”

De ce au fost anulate alegerile prezidențiale

Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, când a obținut 22,94% din voturi. El a fost urmat de Elena Lasconi, care a obținut 19,17 % și cu care urma să se confrunte în turul 2, anulat ulterior de Curtea Constituțională a României, după ce documentele prezentate în CSAT au fost declasificate.

Este vorba despre 5 documente SRI, SIE, STS și MAI în care, printre altele, este prezentat modul fraudulos în care Călin Georgescu a fost propulsat în finala prezidențială, după o campanie masivă ilegală pe rețelele sociale, respectiv TikTok. De asemenea, este menționată influența unui actor statal, respectiv Rusia.