Două branduri americane de fast-food vizează piața din România. Unul a și început angajările

Publicat: 26 feb. 2025, 14:49, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Două branduri americane de fast-food vizează piața din România. Unul a și început angajările
Foto: jermainewcindi.pages.dev

Piața restaurantelor de tip fast-food din România atrage din ce în ce mai mulți jucători internaționali, printre cele mai recente nume adăugate listei aflându-se Wendy’s și Chuck E. Cheese. Cele două lanțuri americane vizează expansiunea în Europa, iar România a devenit un punct de interes pentru ambele companii.

Wendy’s, unul dintre cele mai mari lanțuri de restaurante fast-food din lume, a anunțat că va deschide primul său restaurant din România în Mega Mall București. Potrivit dezvoltatorului NEPI Rockcastle, compania va inaugura o unitate și la Iași, fiind deja în proces de recrutare pentru poziția de șef de restaurant, notează economica.net.

Restaurantele Wendy’s din România vor fi operate de JKC Restaurants, companie canadiană care deține deja 61 de locații Wendy’s în Ontario și Quebec. Tiberiu Bălinișteanu, fost director de franciză la producătorul de perdele Sophia, va fi directorul executiv al JKC Restaurants România.

Brandul Wendy’s este cunoscut la nivel mondial pentru hamburgerii săi pătrați, preparați la comandă, și pentru produse precum chili, cartofi copți sau desertul Frosty. Fondat în 1969 de Dave Thomas, Wendy’s a ajuns astăzi la peste 7.000 de restaurante la nivel global. Anul trecut, compania a raportat venituri de 2,24 miliarde de dolari, în creștere cu 3% față de 2023, dar cu un profit operațional ușor diminuat, de 371 milioane de dolari (-2,8%).

Un alt lanț american, Chuck E. Cheese, specializat în restaurante pentru copii cu pizza și zone de jocuri interactive, a repus România pe lista piețelor unde caută parteneri pentru extinderea în sistem de franciză. Planurile inițiale de intrare în București, anunțate încă din 2021, nu s-au concretizat, dar acum compania CEC Entertainment, care deține lanțul, este din nou interesată de parteneriate locale, scrie profit.ro.

Chuck E. Cheese a fost lansat în 1977, având ca public principal copiii, cu o ofertă bazată pe pizza și divertisment. Totuși, pandemia COVID-19 a afectat puternic afacerea, iar în 2020, compania a solicitat protecție împotriva falimentului, reușind ulterior să iasă din această situație printr-o restructurare financiară de peste 700 de milioane de dolari.

Pentru a atrage noile generații de consumatori, Chuck E. Cheese a investit peste 300 de milioane de dolari în modernizarea restaurantelor sale. Printre schimbările implementate se numără introducerea trambulinelor, abonamentelor pentru acces, adaptarea rețetelor de pizza și eliminarea celebrelor personaje animatronice.

Lanțul include peste 500 de restaurante în SUA și pe alte 15 piețe, recent extinzându-se în Africa și Australia. Europa este următorul obiectiv, primele restaurante fiind programate pentru lansare în 2025 în Marea Britanie, ceea ce ar putea crea un precedent favorabil și pentru intrarea în România.