Leguma ideală pentru Postul Paștelui. Conține de trei ori mai multe proteine decât un ou

Publicat: 02 mart. 2025, 06:32, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Leguma ideală pentru Postul Paștelui. Conține de trei ori mai multe proteine decât un ou

Există o legumă, mai puțin cunoscută, ideală mai ales în timpul Postului Paștelui, deoarece conține chiar de trei ori mai multe proteine decât un ou.

Se știe că proteina, un macronutrient esențial, joacă un rol vital în menținera funcției celulare, susținerea sistemului imunitar și asigurarea sănătății mușchilor și oaselor. Toată lumea se gândește la produse de origine animală – cum ar fi carnea sau ouăle – pentru a obține doza necesară de proteine. Ouăle reprezintă o alternativă mai ales pentru cei care doresc să-și diversifice sursele de proteine, reușind astfel să scadă consumul de carne. Totuși, la fel de bine o  legumă ar putea să fie o sursă de proteină. Este vorba despre edamame:  11grame de proteine la 100 grame de edamame.

Ce sunt edamamele

Edamame este denumirea japoneză pentru păstăi de soia verde, imatură. În țara noastră, aceste păstăi sunt mai puțin cunoscute, dar ele sunt foarte populare în Asia: în bucătăria japoneză, chineză, coreeană, indoneziană.

Edamame este o proteină completă, care conține toți cei nouă aminoacizi esențiali. De aceea este o alegere perfectă pentru vegetarieni și vegani. Dar și pentru persoanele care se decid să țină Postul Paștelui.

De asemenea, edamamele sunt o sursă valoroasă de fibre, înlesnind digestia și accentuând senzația de sațietate. Prin conținutul lor ridicat de izoflavone, compuși cu proprietăți antioxidante, pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare și la menținerea unui echilibru hormonal bun, în special în cazul femeilor în timpul menopauzei. În plus, edamame reprezintă o sursă valoroasă de vitamine și minerale, precum fier, magneziu și acid folic, care susțin buna funcționare a organismului. Sărace în calorii și grăsimi, sunt o gustare sănătoasă și gustoasă, ideale pentru o dietă echilibrată. Studiile au demonstrat că  persoanele care mănâncă frecventă aceste păstăi au plămâni sănătoși, mai puțin expuse crizelor de astm și infecțiilor la nivelul tractului respirator inferior

Edamame sau soia verde se găsesc în comerț sub formă de boabe proaspete, dar și cu păstaie, prefierte și congelate.

Această legumă poate fi preparată în multe feluri: fiartă, la aburi, prăjită sau chiar încorporată în preparate precum salate și supe. Mulți bucătari celebri au adoptat edamame în rețete creative, cum ar fi hummus edamame sau salata edamame cu orez negru.