Care este fructul care, consumat zilnic, ar putea reduce riscul de depresie cu 20%

Publicat: 03 mart. 2025, 07:29, de Ionut Jifcu, în LIFESTYLE , ? cititori
Care este fructul care, consumat zilnic, ar putea reduce riscul de depresie cu 20%
Sursa foto: Pixabay.com

Un studiu condus de cercetători de la Harvard sugerează că un consum zilnic de citrice, prin stimularea bacteriei „F. prausnitzii” din intestin, poate reduce riscul de depresie cu 20% prin creșterea nivelului de serotonină și dopamină.

Consumul zilnic al unei portocale poate reduce riscul de depresie cu 20%, potrivit unui studiu condus de Raaj Mehta, instructor de medicină la Harvard Medical School și medic la Massachusetts General Hospital. Acest efect s-ar putea datora faptului că citricele stimulează creșterea bacteriei Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii), o bacterie prezentă în intestinul uman, care influențează producția neurotransmițătorilor serotonină și dopamină – două molecule biologice cunoscute pentru efectul lor de îmbunătățire a stării de spirit.

Într-un interviu acordat publicației „Harvard Gazette”, Mehta a vorbit despre principalele concluzii ale studiului.

Mehta a colaborat cu un postdoctorand talentat, Chatpol Samuthpongtorn, care a descoperit un studiu din 2016 ce sugera că citricele ar putea reduce riscul de depresie. Această ipoteză a stârnit interesul echipei, care a folosit datele din „Nurses’ Health Study II” (NHS2) – un studiu început în 1989, cu peste 100.000 de femei monitorizate în privința stilului de viață, dietei și sănătății.

Cercetătorii au constatat că femeile care consumau citrice frecvent aveau un risc mai scăzut de depresie.

Cum reduc citricele riscul de depresie?

Rezultatele sugerează că o portocală medie pe zi poate reduce riscul de depresie cu aproximativ 20%. Efectul pare a fi specific citricelor, deoarece nu s-au observat corelații similare cu alte fructe precum merele sau bananele. Totuși, este dificil să se compare citricele cu antidepresivele, deoarece acestea sunt utilizate pentru tratarea depresiei, nu pentru prevenirea ei.

Un aspect unic al studiului NHS2 este că unii participanți au furnizat probe de scaun pe parcursul unui an, permițând cercetătorilor să analizeze microbiomul intestinal. S-a observat că persoanele cu un nivel mai ridicat de „F. prausnitzii” erau mai puțin predispuse la depresie. De asemenea, consumul crescut de citrice a fost asociat cu niveluri mai mari ale acestei bacterii.

Într-un studiu similar efectuat pe bărbați („Men’s Lifestyle Validation Study”), s-au obținut rezultate asemănătoare. Cercetătorii au emis ipoteza că „F. prausnitzii” influențează producția de serotonină și dopamină printr-un mecanism metabolic specific, ceea ce contribuie la îmbunătățirea dispoziției.

Ce urmează?

Mehta speră să se efectueze un studiu clinic pentru a confirma definitiv că citricele reduc riscul de depresie și, eventual, ar putea fi folosite ca tratament complementar. În plus, cercetătorul își dorește ca studiul să inspire mai multe investigații asupra legăturii dintre dietă și sănătatea mintală, având în vedere că alimentația influențează în mod intuitiv starea de spirit.