De ce nu trebuie să folosim folia de aluminiu pentru alimente

Publicat: 03 mart. 2025, 06:07, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
De ce nu trebuie să folosim folia de aluminiu pentru alimente

Mai multe studii au ajuns la concluzia că niciodată nu trebuie să folosim folia de aluminiu pentru alimente, deoarece expunerea prelungită la doze mari din acest metal provoacă tulburări metabolice și leziuni ale sistemului nervos, în special în cazul persoanelor vulnerabile.

Mai nou, un recent studiu aduce dovezi potrivit cărora mâncarea preparată în folie de aluminiu mărește considerabil riscul de boala Alzheimer.

Folia de aluminiu este frecvent folosită în bucătărie pentru a depozita, a găti sau a împacheta alimente. Multe ustensile întrebuințate  în bucătărie sunt din aluminiu. Experții subliniază însă că aluminiul este un metal neurotoxic. El este, totuși,  apreciat pentru proprietățile sale de izolare și rezistența la căldură.

Dar utilizarea ei nu este lipsită de riscuri!

Când folia de aluminiu este folosită să pregătim unele alimente, se produce o migrare a particulelor de aluminiu. În prezența căldurii, umidității sau a alimentelor acide, particule se deprind de folie și pot fi ingerate.

Cea mai mare cantitate de aluminiu pe care o acumulăm provine din alimentele gătite în folie de aluminiu.

Când gătim în folie sau vase de aluminiu la temperaturi de peste 150 de grade, transferul particulelor de aluminiu către alimente este accentuat.

În cazul cărnurilor roșii transferul este 378%, în timp ce în cazul cărnurilor de pasăre transferul este de 215%, au descoperit cercetătorii.

Alimentele acide (cum sunt roșiile, lămâile, oțetul) preiau și mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, în cazul roșiilor transferul este de 3-6mg/100g, dacă sunt gătite în aluminiu.

Studiile realizate în ultimii ani au scos la iveală că există o legătură directă între folia de aluminiu  și dezvoltarea unor afecțiuni precum demența, autismul, boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroza multiplă.

Pentru păstrarea alimentelor se recomandă vasele din sticlă cu capac. Pentru gătit sau copt, sunt indicate hârtia de pergament și vasele din ceramică, fontă sau de lut, acoperite cu capace.