Cum identificăm un adăpost de protecție civilă? LISTA cu spaţiile din fiecare judeţ şi Capitală

Publicat: 04 mart. 2025, 18:48, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum identificăm un adăpost de protecție civilă? LISTA cu spaţiile din fiecare judeţ şi Capitală
sursa foto: ISU Teleorman

În România există peste 5.000 de adăposturi de protecţie civilă, spații subterane destinate siguranței populației în caz de dezastre sau conflicte.

Acestea sunt administrate de autorități și operatori economici. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman au prezentat, marţi, unul dintre cele 50 de astfel de adăposturi și 105 spații ce pot fi amenajate în acest scop, de la nivelul judeţului.

„Adăposturile de protecție civilă sunt spații special amenajate pentru a oferi siguranță populației în caz de dezastre naturale, conflicte armate sau alte situații de urgență. În România, adăposturile se află în subsolurile unor clădiri și sunt gestionate de autoritățile locale sau de operatorii economici. Ele sunt marcate cu un simbol distinctiv: un triunghi albastru înscris într-un pătrat portocaliu”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Dragomir.

Lista acestor adăposturi, cu situația la nivelul întregii țări și cu locațiile aferente, se regăsește pe site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Este vorba de peste 5.000 de spaţii. Locațiile se găsesc în toate județele, cu observația că sunt zone în care sunt foarte puține, cum ar fi în Ialomița – 13 sau Vrancea – 3. Pe de altă parte, trebuie remarcat și faptul că deși sunt verificate an de an, multe dintre ele se află într-o stare jalnică, fiind transformate în beciuri și spații de depozitare.

În Capitală, există peste 1.171 de locații în care bucureștenii se pot adăposti în cazul unui atac aerian. Cele mai multe se află în sectorul 2 – nu mai puțin de 344, în timp ce la polul opus se află sectorul 5 – doar 57 de astfel de locații.

Eliberate în 24 de ore, în caz de urgenţă

În timp de pace, ele pot avea utilizări alternative, dar trebuie eliberate în 24 de ore în caz de urgență.

„În ceea ce privește funcționalitatea acestora, vă precizăm faptul că, potrivit art. 45, alin. 6, din Legea nr. 481/2004 privind protecția civilă, cu modificările și completările ulterioare, „în timp de pace adăposturile publice de protecție civilă, cu excepția spațiilor amenajate ca puncte de comandă, pot fi utilizate pentru alte destinații, cu respectarea normelor tehnice, cu obligația de a fi eliberate în situații de urgență în maximum 24 de ore și cu informarea prealabilă a centrelor operaționale din cadrul serviciilor de urgență profesioniste”, a mai declarat reprezentantul ISU Teleorman.