Noi percheziţii care îi vizează pe apropiaţii lui Călin Georgescu. Procurorii au descins la firme care i-au furnizat autoturisme candidatului (FOTO&VIDEO)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/perchezitii-ag-vl-main.jpeg)
Noi percheziţii sunt desfăşurate, în această dimineaţă, în ancheta care îi vizează pe fostul candidat la Preşedinţie Călin Georgescu şi pe apropiaţi ai acestuia. Acţiunile oamenilor legii vizează, de această dată, acuzaţii de corupere a alegătorilor.
Potrivit poliţiştilor, la această oră, polițiștii Inspectoratului General al Poliției Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează patru percheziții domiciliare, în județele Argeș și Vâlcea, la domiciliile a două persoane fizice și sediile sociale și punctele de lucru a două societăți.
Surse din anchetă spun că sunt vizate sediile a două firme și domiciliile administratorilor companiilor. Una dintre aceste firme i-ar fi pus la dispoziţie lui Călin Georgescu mai multe autoturisme.
„Activitățile au loc într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de coruperea alegătorilor, spălare a banilor, fals informatic și promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public”, transmite Poliţia Română.
Detalii din ancheta care îl vizează pe Georgescu
Procurorul general al României, Alex Florența, a oferit marți detalii din ancheta care îi vizează pe Călin Georgescu și mercenarii lui Potra, pomenind de două dosare: cel în care a fost audiat fostul candidat și plasat sub control judiciar și cel în care s-a dispus arestarea preventivă în lipsă a lui Horațiu Potra. De asemenea, procurorii investighează întâlnirile pe care Potra le-ar fi avut la Moscova, înainte de alegerile din decembrie 2024, dar și modul în care acesta a dus în țară arme și mari sume de bani. În plus, magistratul care ar fi intervenit în favoarea lui Călin Georgescu este în activitate, iar acțiunile lui ar fi avut loc înainte și după alegerile din decembrie.
Declarațiile lui Alex Florența au fost făcute după prezentarea bilanțul activității Ministerului Public pe anul 2024. Procurorul general a pomenit de ingerința altor state în alegerile prezidențiale. Astfel, Alex Florența a anunțat că procurorii analizează posibila implicare a unor actori statali în alegerile din România.
„Cercetările vizează și posibila implicare a unor actor străini în influențarea ciclului electoral din decembrie 2024. Analizăm inclusiv datele noi apărute în spațiul public zilele trecute. Trebuie să analizăm în ce constau aceste ingerințe, dacă ele se confirmă. Dincolo de elementele pe care le avem deja, procurorul de caz va decide dacă se impune extinderea cercetărilor și în raport de alte fapte“, a afirmat Alex Florența.
Ce a căutat Horațiu Potra la Moscova
Potrivit procurorului general, anchetatorii mai analizează și informațiile privind vizitele pe care Horațiu Potra le-ar fi făcut la Moscova. „Există un probatoriu amplu din punctul acesta de vedere. Sunt multe elemente de acest tip care au rezultat, inclusiv în urma perchezițiilor informatice efectuate asupra device-urilor care au fost indisponibilizate de la membrii grupării. Toate aceste elemente, pentru că vorbim de un volum foarte mare de date informatice, sunt analizate în timp real. Vor fi puse toate piesele puzzle-ului cap la cap și, la momentul respectiv, vă vom prezenta o concluzie“, a explicat Alex Florența.
Legat de faptul că judecătorul implicat în dosarul lui Georgescu este încă în funcție, procurorul general a spus: „Evident că nu vă pot spune cine este magistratul, suntem în cursul unor cercetări. Partea de sprijin care este reținută în sarcina magistratului vizează toate aspectele care sunt reținute în momentul de față ca și încadrare juridică. Este un magistrat încă în activitate“. Alex Florența a menționat însă că sprijinul acordat de acel magistrat ar fi început în perioada de dinainte de alegeri și a continuat până în prezent. Pe de altă parte, șeful Parchetului General a precizat că cercetările care îl vizează pe magistrat sunt in rem și se referă la infracțiunea de favorizarea făptuitorului.