POLITICO: România zădărnicește „revoluția” grupului pro-rus care are în componență un bărbat de 101 ani

Publicat: 07 mart. 2025, 11:58, de Nitulescu Gabriel, în POLITICĂ , ? cititori
POLITICO: România zădărnicește „revoluția” grupului pro-rus care are în componență un bărbat de 101 ani

Reținerea generalului Radu Theodoru a atras atenția presei internaționale. Conform Politico, grupul reținut a vrut să schimbe numele țării, imnul și steagul. Vestea vine la o zi după ce România a expulzat doi diplomați ruși cu suspiciunea că s-au întâlnit cu membri ai grupului de complotatori, numit „grup paramilitar”.

Grupul de complotiști, care a fost înființat în 2023 și are o structură militară, a urmărit să submineze „suveranitatea și independența statului român prin subminarea politică a capacității de apărare a țării”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Membrii grupului ar fi vrut să scoată România din NATO și au plănuit să schimbe numele țării, steagul și imnul, potrivit agenției.

Publicația Politico arată și faptul că printre cei reținuți se află și Radu Theodoru, generalul în vârstă de 101 de ani, care a deținut o poziție proeminentă în Partidul România Mare de extremă-dreapta, și care este cunoscut pentru că lăuda mișcarea fascistă a României și că are opinii antisemite.

Theodoru și alții ar fi planificat, de asemenea, să dizolve actualele partide politice, să desființeze constituția și să instaleze un nou guvern cu „un Consiliu al Înțelepților, un Consiliu al Bătrânilor și Comitete Locale ale Strămoșilor”, unde membrii grupului ar fi urmat să preia poziții, a spus agenția.

Influență crescândă a Rusiei în România, în ultimele luni

Publicația mai arată că vestea vine la o zi după ce România a expulzat doi diplomați ruși cu suspiciunea că s-au întâlnit cu membri ai grupului de complotiști, numit „grup paramilitar”.

„Cei doi diplomați ruși au desfășurat activități de strângere de informații în domenii de interes strategic și au întreprins acțiuni pentru a sprijini eforturile neconstituționale ale grupului”, a declarat joi Serviciul de Informații al României într-un comunicat.

Ambasada Rusiei la București a declarat pe Facebook că decizia consideră a fi „nejustificată, neprietenoasă și își rezervă dreptul de a lua măsuri de represalii”.

„România s-a confruntat cu influența crescândă a Rusiei în ultimele luni, după ce un sceptic NATO pro-rus, de extremă-dreaptă, Călin Georgescu, a venit de nicăieri pentru a câștiga primul tur  al votului prezidențial. Dar Curtea Constituțională  a anulat runda alegerilor prezidențiale după ce s-a văzut că o presupusă operațiune rusă influențează rezultatul,” arată Politico.