Este susținut Călin Georgescu de Administrația Trump? Ce crede Crin Antonescu

Publicat: 07 mart. 2025, 18:16, de Marian Apipie, în POLITICĂ , ? cititori
Este susținut Călin Georgescu de Administrația Trump? Ce crede Crin Antonescu
Călin Georgescu Donald Trump

Prezent vineri la Craiova pentru a pune la punct cu organizațiile județene ale PSD și PNL detaliile campaniei sale electorale pentru alegerile prezidențiale, Crin Antonescu a vorbit și despre contracandidații săi, iar unul dintre ei este Călin Georgescu, cel care și-a și depus astăzi candidatura. Antonescu a precizat că și-l dorește drept contracandidat pe Georgescu, despre care spune că nu se teme, ba chiar îl consideră mai „serios decât Victor Ponta“, dar „ca om, nu ca și idei transmise“.

Este susținut Călin Georgescu de administrația Trump? Întrebat dacă simte o susținere din partea administrației SUA pentru Călin Georgescu, Crin Antonescu a răspuns ferm: „Nu, nu cred că administrația Trump îl susține pe Călin Georgescu. Nu cred că susține pe nimeni în momentul ăsta. Vom avea niște alegeri în care, în opinia mea, românii vor fi decidenți 100%“.

„Administrația Trump nu are între prioritățile sale cine este ales în România. Elon Musk a făcut, mă rog, niște opțiuni în Germania. Repet, Elon Musk, din toată administrația Trump. Și nici n-a nimerit-o! Nu cred că Statele Unite vor exprima o preferință în România. N-am niciun fel de ezitare să vă spun că SUA nu îl susțin pe Călin Georgescu“, a adăugat Crin Antonescu. „Domnul Georgescu este incomparabil un candidat și un, mă rog, un om care apare și vorbește mai serios decât domnul Ponta. Ideile lui sunt neserioase, dar omul se poartă serios“, a completat fostul lider PNL.

Legat de faptul că România ar avea de ales între SUA și UE, Antonescu e de altă părere. „Nu suntem între Uniunea Europeană și SUA. Suntem în Uniunea Europeană. Și asta este prima condiție de la care plecăm. Totuși, până acum, și am spus-o mereu, securitatea ne-a oferit-o NATO și parteneriatul strategic cu Statele Unite, dar prosperitatea, atâta cât a fost, și a fost, se vede asta, pentru că s-au făcut lucruri foarte, foarte multe în România în ultimii 20 de ani, ne-a oferit-o Uniunea Europeană“, a mai spus Crin Antonescu.

Întrebat cum a găsit politica din România după 10 ani de absență, Antonescu a spus că nu sunt mari schimbări. „Am găsit lucrurile cam cum le știam. Adică nu am pierdut foarte mult în sensul acesta. Nu este o lume pe care nu o cunosc. Eu cred că distanța, în anumite momente, folosește. Distanța poate să se convertească și într-un fel de înțelepciune“, a afirmat el.

Ce va face Crin Antonescu dacă va ajunge președintele României

Legat de prioritățile sale în cazul în care va ajunge la Cotroceni, Crin Antonescu a enumerat trei lucruri majore.

„Din ce vedem în jurul nostru, e clar că politica externă este absolut prioritară. E limpede că toți partenerii noștri așteaptă să aibă președintele stabil, președintele cu legitimitate, ca să poată angaja niște discuții, ca să poată lua niște decizii. Deci politica externă e clar că e din prima pe listă. În același timp, din prima zi președintele trebuie să înceapă să clădească unele lucruri care sunt esențiale, cel puțin pentru mine: refacerea unei unități a națiunii, pentru că suntem mai scindați ca oricând.

Există forme de extremism pentru că există o tensiune enormă care uneori ajunge chiar la ură în interiorul societății românești, ură între oameni care nu se cunosc, ură între grupuri mari de oameni, asta este periculos la o societate încă fragilă. Românii au nevoie de tot, au pierdut destul, au pierdut oameni, au pierdut alte resurse, trebuie să ne strângem toate resursele umane, spirituale, materiale, trebuie să le strângem. Președintele nu poate face singur, dar trebuie să dea tot.

Și trei, am mai spus, președintele, după niște ani de tăcere, trebuie să fie un comunicator, președintele trebuie să se situeze între stat și societate. Președintele, până acum, a fost doar liderul statului. Și imediat în interiorul statului și structurilor poliției, imediat între partide, imediat în interiorul unor partide, dar nu între stat și cetățean. Or președintele este cel care trebuie să facă asta“, a fost de părere candidatul PSD – PNL – UDMR la alegerile prezidențiale.