Un ONG luptă pentru salvarea unei cule din Gorj, construcţie fortificată specifică Olteniei

Publicat: 08 mart. 2025, 08:35, de Ionut Jifcu, în LIFESTYLE , ? cititori
Un ONG luptă pentru salvarea unei cule din Gorj, construcţie fortificată specifică Olteniei
sursa foto: Facebook/Ambulanța pentru Monumente - Oltenia Vest

ONG-ul „Ambulanța pentru Monumente – Oltenia Vest” duce o luptă pentru a salva Cula Săvoiu din satul Larga al comunei gorjene Samarineşti.

Răspândite cu precădere în Oltenia și în Muntenia, culele reprezintă un anumit tip de locuință fortificată, având un rol de apărare și de veghe, dar și de locuire permanentă. Caracteristic acestor tipuri de construcție sunt zidurile foarte groase, scări interioare care fac legătura dintre niveluri, uși întărite, guri de tragere, ascunzători.

„Facem ce facem si nu putem sta departe de cule! Au mai ramas atat de putine! Anul acesta va invitam pe santierul de la Cula Săvoiu din satul Larga din comuna Samarinești, județul Gorj.

Casa-Cula Săvoiu este singura astfel de construcție din lemn care încă mai există. Haideti alaturi de Ambulanța pentru Monumente – Oltenia Vest sa o salvam de la pieire!

Protejăm patrimoniul, implicăm comunități și formăm viitori specialiști – toate într-o atmosferă plină de energie și pasiune!”, transmite ONG-ul.

Termenul limită pentru înscriere în proiectul Ambulanța pentru Monumente este 30 martie 2025, iar cei interesați își pot rezerva locul accesând acest link, studenții având prioritate în procesul de selecție. Cei care nu pot participa fizic pot sprijini inițiativa donând 4 euro lunar printr-un SMS cu textul „PATRIMONIU” la 8864 sau contribuind online la susținerea unei ambulanțe regionale.

Istoria locului

Conform lui Iancu Atanasescu, casa este cunoscută sub numele de Ion C. Săvoiu. În imediata ei apropiere există o bisericuţă din lemn cu hramul Sfântul Nicolae, astăzi închisă pentru cult, ctitorită în anul 1826, potrivit experţilor din cadrul Institutului Național al Patrimoniului, citaţi de site-ul culeinlumina.ro. Probabil, în jurul bisericii a existat un cimitir din care se mai păstrează o cruce care menţionează numele inginerului hotarnic Costache Săvoiu şi a soţiei, Maria.

Ultimul proprietar a fost învăţătorul I. C. Săvoiu şi soţia sa, Teodora. Familia Săvoiu a deţinut numeroase moşii în zona judeţului Gorj. De numele acestei familii se leagă construcţia culei din satul Lupoaia (localitate aflată la circa zece kilometri de satul Larga), la sfârşitul secolului al XVIII –lea, fiind şi cea mai spectaculoasă clădire de acest tip de pe Valea Motrului. Din păcate, cula nu s-a păstrat, ruinele ei fiind vizibile până în anul 1950.

Prin căsătorii, Săvoii s-au înrudit cu familii precum: Crăsnaru – proprietarii culei din Groşerea, Bălcescu, Gigurtu şi Sănătescu. Ei au deţinut funcţii împortante în magistratură, administraţie publică şi armată.

Clădirea este din lemn, cu două niveluri şi acoperiş învelit cu ţiglă. Parterul prezintă un beci şi o săliţă cu scară care face legătura cu etajul. Etajul este alcătuit din două camere şi cerdac. Grinzile de lemn din cerdac sunt aproape identice cu cele din pridvorul bisericii de lemn din apropiere, ceea ce a determinat datarea culei în cel de-al treilea deceniu al secolului al XIX-lea. La începutul secolului XX, cerdacul a fost închis cu un geamlâc, au fost deschise două ferestre, iar clădirea a fost tencuită. Biserica „Sfântul Nicolae”, de mici dimensiuni, este in formă de navă, din lemn, fară turle. În pridvorul descoperit se află o pisanie înrămată.