Cartoful obișnuit sau cartoful dulce. Care e mai sănătos?
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/cartofi.jpg)
Cartoful obișnuit sau cartoful dulce? Ambele au beneficii diferite asupra sănătății în funcție de soi și de modul de preparare.
Indicele glicemic
Prin indicele glicemic (IG) sau indexul glicemic al unui aliment înțelegem capacitatea acestuia de a crește glicemia, nivelul zahărului în sânge. Un IG ridicat înseamnă o creșterea rapidă a zahărului în sânge care stimulează pofta de mâncare. Un IG scăzut sugerează rate mai lente de digestie și de absorbție a carbohidraților din alimente.
De regulă, cartofii dulci au un IG mai mic decât cartofii obișnuiți: între 50 și 60 în funcție de soi și de metodă de preparare (la abur, coacere etc.). În ceea ce privește IG-ul cartofului obișnuit, acesta este între 70 și 90 și este diferit în funcție de modul de preparare (fiert sau prăjit).
Cartoful dulce cu miezul portocaliu are un IG mai scăzut și un conținut valoros în fibre. De asemenea, conține o doză apreciabilă de vitamina A sub formă de beta-caroten, un antioxidant valoros, vitamina B6, vitamina C și potasiu. Cartofii dulci cu pulpă portocalie sunt cei mai bogați în beta-caroten, în schimb, cartofii dulci cu pulpă mov sunt mai bogați în antociani. Beta-carotenul și antocianinele sunt substanțe fitochimice analizate de cercetători pentru rolul lor în prevenirea bolilor. Cercetările recente sugerează că pot reduce episoadele de hipoglicemie și de rezistență la insulină în cazul persoanelor cu diabet. Datorită aportului de potasiu, cartofii dulci sunt recomadați persoanelor hipertensive. În plus, datorită colinei, un nutrient extrem de valoros, cartofii dulci ajută la reducerea inflamației cronice.
Pe de alt parte, cartoful obișnuit conține o cantitate semnificativă de vitamina C, vitamina B6, calciu, magneziu, fibre și potasiu. Toate aceste substanțe echilibrează tensiunea, scad valoarea totală a colesterolului din sânge, mențin sănătatea vaselor de sânge și previn formarea cheagurilor de sânge. Datorită conținutului bogat în fibre, cartoful obișnuit reglează digestia, poate reduce balonarea și flatulența.
Din punct de vedere caloric, diferențele sunt relativ modeste. Se estimează că un cartof dulce conține aproximativ 85 de kilocalorii/100 g, în timp ce cartoful obișnuit are între 75 și 80 kilocalorii pentru aceeași cantitate. Aportul caloric este influențat de modul de preparare și de conținutul de condimente. În locul cartofilor prăjiți, chipsuri sărate , se recomandă prepararea acestora la cuptor sau fierți pentru a nu acumula kilograme în plus.