Un aliment obișnuit, care ar putea reduce riscul de cancer
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/lapte.jpeg)
Ne-am obișnuit ca acest aliment să fie considerat o sursă naturală de calciu. Dar mai nou, un recent studiu britanic îl recomandă și pentru a preveni cancerul colorectal. Deoarece a bea zilnic un pahar de lapte ar putea reduce riscul de cancer colorectal.
Un studiu extins, realizat la Universitatea Oxford și Cancer Research din Regatul Unit sugerează că o creștere cu 300 mg a aportului de calciu, echivalentul unui pahar mare de lapte, ar putea reduce riscul apariției cancerului colorectal cu 17%, transmite BBC.
Cercetătorii britanici au analizat, datele privind alimentația a peste 540.000 de femei pe o perioadă de 16 ani. În final, ei au ajuns la următoarea concluzie: calciul din produsele lactate, dar și din alternative pe bază de plante ar putea avea un rol protector împotriva cancerului colorectal. Calciul ar putea să protejeze contra cancerului prin legarea de acizii biliari și acizii grași liberi pentru a forma un fel de ”săpun” inofensiv, care îi împiedică să afecteze mucoasa intestinului nostru, explică Keren Papier, autorul principal al studiului.
O meta-analiză a 19 studii internaționale, care a implicat 1,2 milioane de participanți, a identificat o reducere semnificativă a riscului de cancer colorectal în cazul consumatorilor frecvenți de lapte și produse lactate, potrivit Centrului de resurse și informații nutriționale (CERIN). Cercetătorii au observat un ”efect doză-răspuns”: pentru fiecare 400 g de produse lactate consumate zilnic, riscul relativ de cancer colorectal a scăzut cu 17%. În cazul consumului exclusiv de lapte – 550 până la 800 g – a redus acest risc cu 20 până la 30%.
Lapte sau varză, tofu, broccoli
Laptele nu este singurul aliment care conține calciu. Studiul de la Universitatea Oxford subliniază că și alte alimente sunt bogate în calciu. ”Dacă nu bei lapte de vacă, există și alte modalități de a obține calciu, cum ar fi broccoli sau tofu, care, de asemenea, contribuie și la reducerea riscului de cancer al colonului, spune dr. Lisa Wilde de la Bowel Cancer UK, citată de BBC.
O jumătate de litru
Peter Sanders, profesor la King’s College din Londra, spune că totuși acesta este un studiu observațional, nu clinic, și este dificil de demonstrat cu certitudine că laptele protejează contra cancerului colorectal. El subliniază că probabil o jumătate de litru de lapte de vacă pe zi are probabil efect protector. Cu toate acestea, laptele nu poate compensa efectele nocive ale abuzului de alcool și carne procesată, care sunt doi factori siguri de cancer colorectal, mai spune prof. Sanders.