Orez sau quinoa: care este mai sănătos? Răspunsul unui nutriționist
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/quinoa.jpg)
Orez sau quinoa? Ambele sunt ușor de pregătit, se potrivesc perfect cu multe feluri de mâncare și condimente și oferă multe beneficii nutriționale. Și totuși, care este cea mai bună alegere pentru sănătatea noastră?
În publicația Real Simple, dieteticiana americană Miranda Galati răspunde la această întrebare. „Quinoa și orezul pot fi incluse într-un regim alimentar sănătos. Dacă vă plac ambele, vă recomand să alternați între cele două alimente”, spune Miranda Galati.
Totuși, ea subliniază că unul dintre cele două alimente este mai valoros pe plan nutrițional: „optați mai degrabă pentru quinoa din motive de densitate nutrițională”, spune Miranda Galati.
De ce quinoa?
Quinoa învinge orezul în privința gestionării glicemiei din sânge și în privința densității nutriționale. Considerată o pseudo-cereală, quinoa conține mai multe fibre, proteine, vitamine și minerale, subliniază dieteticiana Galati.
Potrivit acesteia, quinoa și orezul pot să facă foarte bine parte dintr-o alimentație echilibrată. Dar ea subliniază că, totuși, în comparație cu orezul, quinoa este mai puțin calorică: 170 de calorii/porție quinoa față de 366 calorii/porție orez. De asemenea, quinoa conține 2,5 g grăsimi, în timp ce orezul conține 3,3 g. În schimb, ambele au aceeași cantitate de fibre: 3 g/porție. Cu toate acestea, quinoa conține 6 g de proteine , comparativ cu 7,25 g pentru orez. Aportul de zahăr este diferit: la quinoa este ceva mai mare, cu 2 g, în comparație cu zero la orez.
Așadar, specialistul pledează pentru consumul frecvent de quinoa. „Este un înlocuitor valoros al orezului, dacă ești interesat de nutrienți suplimentari”, mai spune Miranda Galati.
Quinoa, care face parte din categoria superalimentelor, conține mai multe proteine decât orzul, ovăzul și porumbul. În plus, este o opțiune bună pentru persoanele care au intoleranță la gluten, care suferă de diabet sau anemie.
În final, Miranda Galati, spre plăcerea tuturor, mai precizează că orezul și quinoa pot fi combinate sub forma unui fel de mâncare sau ca garnitură, extrem de gustoase.