Zahărul din cocos este mai bun pentru diabetici?

Publicat: 19 mart. 2025, 06:12, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Zahărul din cocos este mai bun pentru diabetici?

Zahărul din cocos este prezentat, adesea, ca fiind o excelentă alternativă a zahărului din trestie sau sfeclă. Dar este într-adevăr mai bun pentru sănătate, pentru menținerea greutății normale, pentru persoanele suferinde de diabet?

Zahărul din cocos este obținut din nectarul florilor de cocos. În comparație cu zahărul alb, cel din cocos nu este rafinat și este obținut printr-un proces de prelucrare simplu, ceea ce permite conservarea nutrienților, vitaminelor și mineralelor.

Astfel, zahărul din cocs conține unii nutrienți cum sunt potasiul, magneziul, zincul, vitamina C, vitamine din grupa B. Totuși, pentru a  acumula aceste vitamine și minerale într-o cantitate semnificativă, ar trebui să consumăm zahăr din cocos în cantități mari, ceea ce evident nu este recomandat, spune Alexandra Murcier, dietetician-nutriționist, în revista Femme Actuelle.

O linguriță de zahăr din flori de cocos conține:

  • 8 calorii,
  • 0 grame de proteine,
  • 0 grame de grăsime
  • 5 grame de carbohidrați
  • 0 grame de fibre
  • 5 grame de zahăr.

Indice glicemic scăzut

Comparativ cu zahăru alb, cel din cocos are un indice glicemic mai scăzut. Potrivit dr. Oana Cuzino, medic primar gerontologie-geriatrie, indicele glicemic (IG) al zahărului din cocos a fost măsurat de mai multe organizații internaționale. Deși valorile variază, majoritatea studiilor declară zahărul din cocos ca având un indice glicemic scăzut sau scăzut spre mediu (între 35 și 54, în timp de zahărul „obișnuit” depășește 60), precizează dr. Cuzino.

Totuși, în caz de diabet, este recomandată reducerea drastică a consumului de zahăr, indiferent de originea lui. „Să spunem că este o alternativă mai puțin dăunătoare la zahărul alb, dar doar că este mai bun nu înseamnă că îl puteți consuma în cantități mai mari în mod constant. Zahărul este tot zahăr, iar efectele lui negative asupra sănătății sunt neschimbate”, spune medicul Alexandra Murcier.

Întărirea sistemului imunitar

Zahărul din cocos conține și enulină, o fibră prebiotică. Aceasta hrănește bacteriile bune din intestinul omului, contribuind la întărirea sistemului imunitar în ansamblu. „Zahărul din cocos are și un conținut interesant de polifenoli, antioxidanți implicați în prevenirea îmbătrânirii celulare”, adaugă medicul Murcier.

Zahărul din cocos  are o mare capacitate de îndulcire. Asta înseamnă că nu trebuie o cantitate mare pentru a obține gustul dulce. Deci ar trebui  să alegem produsele de patiserie, iauturile etc. care sunt îndulcite cu zahăr din cocos.