Alexandru Rafila critică nivelul de testare, la doar jumătate din capacitate
Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dr. Alexandru Rafila, deputat PSD, se arată contrariat de nivelul mic al testelor făcute în România, deși ministrul Sănătății afirmă că țara noastră are o capacitate de testare „nelimitată”.
Într-o conferință de presă organizată joi, la sediul Partidului Social Democrat, medical a criticat nivelul redus al testării, la aproape jumătate din capacitate.
„Testăm în continuare puțin, cu toate că astăzi am aflat de la Ministerul Sănătății un lucru în premieră mondială, că România are o capacitate nelimitată de testare. Atunci ne întrebăm de ce avem 40.000 de teste cel mult, care se raportează zilnic, dintre care doar 30.000 de teste de biologie moleculare, în condițiile în care știm că avem o capacitate instalată de 50.000 de teste pe biologie moleculară care se pot face zilnic”, spune Rafila.
Acesta a arătat că s-au achiziționat milioane de teste rapide și totuși oamenii nu au acces la testare. Deși numărul cazurilor înregistrate zilnic nu depășește cu mult șase mii, la jumătate față de maximum-ul din iarnă, secțiile de terapie intensive sunt depășite, marcând record de pacienți internați.
„Ceea ce se întâmplă în spitale, numărul de pacienți internați în secțiile COVID și mai ales numărul de pacienți de la secțiile de ATI, sunt într-o creștere permanentă. Cred că s-a ajuns la o limită a capacității de tratare în condiții spitalicești și totuși nu știm ce se întâmplă cu pandemia din țara noastră, pentru că nu există niciun fel de plan legat de creșterea accesibilității la testare”, a mai spus medicul.
Cât privește proiectului privind testarea în farmacii, Rafila se arată neîncrezător și propune să intre în acest proiect de testare medicii de familie, care să primească teste gratuite din partea Guvernului.
Aceștia ar putea selecta cu mai mare ușurință toți pacienții simptomatici, toți contacții persoanelor care au fost deja infectate, să poată ajuta autoritățile de sănătate publică în identificarea focarelor, în anchetele epidemiologice și în controlul pandemiei.