Piaţa achiziţiilor în rate fără dobândă, estimată la 826 miliarde de dolari până în 2028. Românii cumpără în ton cu tendinţa globală

Publicat: 24 mart. 2025, 12:13, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Piaţa achiziţiilor în rate fără dobândă, estimată la 826 miliarde de dolari până în 2028. Românii cumpără în ton cu tendinţa globală
Piaţa achiziţiilor în rate fără dobândă, estimată la 826 miliarde de dolari până în 2028. Românii cumpără în ton cu tendinţa globală

Piaţa globală a achiziţiilor în rate fără dobândă, direct de pe cardul de debit, aşa-numitele BNPL (Buy Now Pay Later / Cumpără acum, plăteşte mai târziu), se dublează de la an la an şi este estimată să ajungă la peste 826 miliarde dolari până în anul 2028, potrivit unui raport publicat de Research and Markets. Românii se aliniază acestui trend global, iar cumpărăturile realizate prin BNPL au o valoare mult mai mare decât cele achitate integral, lucru care indică o schimbare clară în comportamentul de consum, spun companiile din sectorul de comerţ electronic (eCommerce) din România.

BNPL accelerează schimbările în eCommerce

Ritmul de adopție este accelerat în piețele dezvoltate, dar Europa Centrală și de Est devine tot mai activă, cu România în prim-plan.

Potrivit jucătorilor specializați în acest segment, piața locală BNPL din România este estimată la aproximativ 160 – 180 de milioane de euro anual, cu potențial de a atinge 500 de milioane de euro în următorii cinci ani.

Creșterea este alimentată de digitalizarea accelerată, de nevoia consumatorilor pentru acces la finanțare fără bariere și de presiunea pusă pe retaileri de a integra opțiuni de plată flexibile, în timp real.

BNPL ar putea ajunge la o pondere de cel puțin 30% din totalul plăților în următorii 3–4 ani

În retailul online, metodele de plată evoluează accelerat, iar BNPL are un potențial major de expansiune. BNPL ar putea ajunge la o pondere de cel puțin 30% din totalul plăților în următorii 3–4 ani, dacă ritmul actual de creștere se menține.

Unul din jucătorii importanţi din sectorul de eCommerce din România spune că segmentul BNPL a crescut cu 130% faţă de anul trecut, iar cumpărăturile realizate prin BNPL au o valoare cu 50% mai mare decât cele achitate integral.

  • Cererea pentru BNPL s-a dublat în ultimii doi ani, iar trendul continuă ascendent
  • Valoarea coșului mediu crește cu 50% pentru comenzile achitate prin BNPL
  • Peste 5% din totalul comenzilor evomag sunt realizate prin BNPL

BNPL sau plata în rate fără dobândă direct de pe cardul de debit nu mai este o opțiune de nișă, ci un mecanism care schimbă regulile jocului în comerțul online.

În România, cererea pentru opțiunea de plată BNPL s-a dublat în ultimii doi ani, iar evomag înregistrează o creștere de 130% față de anul trecut. Cumpărătorii caută flexibilitate, iar această metodă le oferă acces rapid la produse de valoare mare, fără blocaje financiare, spun reprezentanţii companiei.

BNPL funcționează simplu: permite achiziția imediată și plata eșalonată, fără comisioane, fără dobânzi, fără complicații. Diferența față de creditele clasice este eliminarea birocrației și accesul universal – orice card de debit poate fi folosit, iar într-un mediu economic volatil, acest model devine un instrument esențial pentru consumatori.

Cumpărăturile realizate prin BNPL au o valoare cu 50% mai mare decât cele achitate integral. În cazul evomag, această metodă de plată este aleasă în special pentru produse de valoare mare, precum telefoane mobile, laptopuri, televizoare și electrocasnice mari.

BNPL la evomag: soluții și opțiuni disponibile

evomag colaborează cu Klarna, TBI și Oney pentru a oferi utilizatorilor opțiuni relevante de plată în rate. În prezent, peste 5% din totalul comenzilor sunt realizate prin BNPL, iar adoptarea crește constant.

Clienții nu mai consideră această opțiune un beneficiu suplimentar, ci un serviciu de bază, la fel de firesc precum livrarea rapidă sau returul gratuit. În lipsa BNPL, frecvența achizițiilor scade, iar rata de conversie este afectată. Nu contribuie la diferențiere, nu construiește loialitate, dar absența sa generează fricțiune și abandon. În eCommerce-ul modern, BNPL devine un criteriu de igienă – unul care nu impresionează dacă există, dar penalizează grav dacă lipsește”, mai spune Mihai Pătrașcu, CEO evomag.