Combinatul Siderurgic Galați repornește producția în aprilie. Hunedoara rămâne închisă din cauza costurilor energetice

Publicat: 26 mart. 2025, 06:42, de Sorin Costea, în ECONOMIE , ? cititori
Combinatul Siderurgic Galați repornește producția în aprilie. Hunedoara rămâne închisă din cauza costurilor energetice

Industria siderurgică din România este în colaps din cauza prețurilor mari la energie, cu mult mai mari, chiar duble, față de prețurile plătite de companiile siderurgice din Germania și Franța, iar până la adoptarea unor măsuri de salvare a acestei industrii, administrațiile combinatelor de la Galați și Hunedoara sunt nevoite să oprească destul de des producția, în încercarea de a supraviețui crizei.

O veste bună și o veste rea din domeniul industriei siderurgice din România. Vestea bună este că de la jumătatea lunii aprilie Combinatul Siderurgic „Liberty” Galați își va relua producția de oțel după ce în ultimele 10 luni a fost oprit singurul furnal operațional de pe platforma siderurgică.

Vestea rea este că celălalt combinat siderurgic din România, „ArcelorMittal” Hunedoara, care are o producție mai mică dar este important pentru economia națională, rămâne închis până la sfârșitul lunii din cauza prețului energiei și nu se știe dacă activitatea va fi reluată, deoarece între timp nu s-a schimbat nimic în privința prețurilor plătite de marii consumatori industriali la energie și gaze.

La Combinatul „Liberty” va fi repornit Furnalul 5 după 10 luni în care producția de oțel a fost oprită

Administrația Combinatului Siderurgic de la Galați, fostul Sidex, s-a confruntat în ultimii doi ani cu cea mai dificilă perioadă din istoria companiei. În 2023 și 2024 a fost oprit și repornit de mai multe ori Furnalul nr 5, singurul furnal operațional de pe platforma siderurgică, dar din vara anului trecut furnalul nu a mai fost pornit.

Pe rolul Tribunalului Galați au fost deschise zeci de procese în care firmele furnizoare de servicii și materii prime cer insolvența Combinatului „Liberty” din cauză că nu și-au încasat banii din relațiile contractuale cu combinatul.

În februarie, furnizorul de energie electrică, Tinmar Energy, a dat administrației combinatului un ultimatum, cerându-i să plătească facturile restante până pe 28 februarie, în caz contrar combinatul fiind deconectat de la rețea. Criza a fost rezolvată în al 12-lea ceas. La fel și salariile siderurgiștilor, plătite cu o întârziere de două săptămâni.

Pentru amânarea dezastrului, administrația Combinatului „Liberty” a cerut Tribunalului Galați aprobarea intrării companiei în „concordat preventiv”, o procedură juridică ce permite debitorului să negocieze acorduri cu creditorii pentru a restructura datoriile și a reface echilibrul financiar al afacerii.

În dosarul nr 504/121/2025, Tribunalul Galați a aprobat cererea administrației numind administrator concordatar consorţiul format din Euro Insol SPRL şi Sierra Quadrant SPRL filiala Bucureşti.

Acum, apare și un prim semn de reviriment a activității de producție prin anunțul avocatului Remus Borza, coordonatorul echipei Euro Insol SPRL & Sierra Quadrant SPRL București, potrivit căruia Furnalul nr. 5 va fi repornit la jumătatea lunii viitoare.

„Am luat deja decizia de a porni Furnalul în intervalul 10-20 aprilie. De săptămâna asta o să începem operațiunile de preîncălzire a furnalului, care durează 27 de zile. Încercăm în două săptămâni să pornim și partea de laminare, ca să facem tablă groasă, pentru autostrăzi, poduri, fie tablă subțire, galvnizată, pentru clienții noștri tradiționali”,

a declarat pentru europaliberă.org, Remus Borza, cordonatorul echipei Euro Insol SPRL & Sierra Quadrant SPRL.

Combinatul Siderurgic „ArcelorMittal” Hunedoara are activitatea oprită din cauza prețurilor la energie și gaze

Și celălalt combinat siderurgic din România, „ArcelorMittal” Hunedoara, are activitatea oprită în această perioadă, principala cauză fiind prețurile mari la energie și gaze care fac ca activitatea de producție să însemne pierderi nete de peste 38 de milioane lei în 2023 și de 80 milioane de lei în 2024.

Combinatul de la Hunedoara are o capacitate mai mică decât a celui de la Galați, dar este important pentru economia națională, producând țagle pentru țevi, profile grele mijlocii și ușoare, oțel beton, sârmă, profile speciale și pentru minerit.

Luna trecută, Consiliul de Administraţie al „ArcelorMittal” a hotărât suspendarea temporară a activităţi combinatului până pe data de 31 martie și intrarea în șomaj tehnic, respectiv plata cu 75% din salariul de bază a angajaților afectaţi de această măsură.

„Măsura a fost adoptată având în vedere dificultăţile economice cu care se confruntă societatea, cauzate de prețurile foarte mari la energie electrică şi necesitatea de a lua măsuri urgente pentru diminuarea pierderilor și adaptarea Societăţii la dificultăţile economice, inclusiv prin reducerea de costuri, precum şi ca măsură de protecţie a salariaţilor”, au precizat reprezentanții administrației „ArcelorMittal” Hunedoara.

Deocamdată măsura întreruperii temporare a activității a fost luată până la sfârșitul acestei luni, dar nu se știe dacă activitatea ar putea fi reluată, deoarece între timp nu s-a schimbat nimic în privința prețurilor la energie și gaze. Ca și combinatul de la Galați, în ultimii ani „ArcelorMittal” Hunedoara și-a întrerupt activitatea parţial sau total de mai multe ori din cauza lipsei comenzilor şi a costurilor ridicate ale energiei.

„ArcelorMittal” Hunedoara a încheiat primele nouă luni din 2024 cu o cifră de afaceri de 419,6 milioane lei și o pierdere netă de 80,4 milioane lei, o pierdere dublă față de aceea din anul 2023, când a avut o cifră de afaceri de 486 milioane lei și o pierdere netă de 38,2 milioane lei.

Combinatul de la Galați, salvat de relansarea industriei de apărare. Cum ar putea fi salvat combinatul de la Hunedoara?

Salvarea Combinatului Siderurgic de la Galați are loc ca urmare a creșterii necesarului de oțel pentru industria de apărare în contextul lansării Programului „ReArm Europe”, pentru că la Galați vor fi produse oțelurile speciale pentru industria de apărare, respectiv pentru uzina Carfil Braşov și cele de la Cugir, Sadu și Dragomirești.

Administrația Combinatului „Liberty” va primi din partea statului un credit pentru capital de lucru, în valoare de 350 milioane de lei exclusiv pentru capital de lucru și în aceste condiții va avea loc și repornirea Furnalului 5, anunțată de reprezentantul Euro Insol SPRL & Sierra Quadrant SPRL București.

Și combinatul „ArcelorMittal” Hunedoara ar putea fi salvat dacă Guvernul României va adopta o măsură care se conturează tot în contextul relansării industriei de apărare, de diminuare a costurilor cu energia prin scăderea din prețul energiei a unei cote din certificatele pentru emisiile de carbon pentru producătorii de materii prime și produse strategice pentru industria de apărare.