UE își îndeamnă cetățenii să facă provizii de apă, alimente, medicamente și baterii pentru cel puțin 72 de ore

Publicat: 27 mart. 2025, 09:32, de Evelin Ceciu, în Apărare , ? cititori
UE își îndeamnă cetățenii să facă provizii de apă, alimente, medicamente și baterii pentru cel puțin 72 de ore
UE ne sfătuiește să ne facem provizii în caz de necesitate / Foto: gds.ro

Sunt alarme pe care Uniunea Europeană (UE) încă nu le-a dat, dar are degetul pe buton pentru orice eventualitate, scrie 20minutos.es.

În Strategia de pregătire pentru criză, pe care Comisia Europeană o prezintă astăzi, li se cere cetățenilor europeni să depoziteze

• apă,

• alimente,

• medicamente critice

• baterii de urgență.

Toate acestea, pentru o perioadă de cel puțin 72 de ore, în ideea de a fi pregătiți pentru

• crize,

• război,

• situații precum atacuri cibernetice.

UE nu este în război, dar trebuie să se pregătească pentru el. Asta înseamnă să-și educe cetățenii, așa cum subliniază surse UE consultate de sursa citată. Această strategie face parte din planul de apărare și securitate al Bruxelles-ului și se bazează pe așa-numitul raport Niinisto. Acesta a fost prezentat de fostul președinte finlandez în urmă cu câteva luni.

Astfel, Comisia Europeană avertizează în document asupra necesității de a fi pregătiți pentru

• conflicte armate,

• atacuri cibernetice,

• pandemii,

• dezastre climatice.

În același timp, anunță o nouă strategie pentru protejarea infrastructurii-cheie și consolidarea securității împotriva atacurilor cibernetice sau împotriva sabotajului.

Aceasta are de-a face, de exemplu, cu ideea de a evita situații precum cea întâmplată cu gazoductul Nord Stream.

„Trebuie să avem un plan clar”, a avertizat însuși Niinisto, în cazul unui atac extern. „Amenințarea de război pe care Rusia o reprezintă pentru securitatea europeană ne obligă să abordăm acest lucru ca un punct central al pregătirii noastre, fără a submina munca de pregătire pentru alte amenințări majore”, a conchis el.

Noua eră a apărării, ne reamintește Bruxelles-ul, implică toate sectoarele societății. De aceea, executivul UE solicită „ o cooperare strânsă între organizațiile civile și militare. Aceasta presupune inclusiv exerciții la scară largă pentru a testa răspunsul colectiv al UE la situații de urgență sau atacuri”.

În total, Bruxelles-ul propune 30 de măsuri în acest sens, ca metodă de conștientizare pentru a preveni repetarea unor scene precum cele de la începutul pandemiei de COVID-19.

„Este mai bine să previi decât să vindeci”, repetă sursele. Cetăţenii trebuie să „îşi schimbe mentalitatea” în faţa noii ere pe care o trăim, iar în acest sens, Comisia afirmă că va crea o platformă digitală „pentru a oferi informaţii despre adăposturi şi opţiuni de urgenţă cetăţenilor şi călătorilor”. În același timp, el pledează pentru un sistem de management la nivel european pentru „rezervele strategice de medicamente, materii prime esențiale, energie și alimente” și reiterează că Rusia este acum o amenințare existențială pentru Uniune și ar putea fi forța motrice din spatele unor astfel de atacuri.

Parlamentul European apreciază Strategia pentru criză conturată la Bruxelles. Se cere anticiparea diverselor situații.

„Pregătirea necesită proactivitate. Necesită o abordare care să anticipeze toate scenariile posibile. Trebuie să dărâmăm barierele dintre securitatea internă și cea externă și să integrăm capacitățile sectorului civil și cel militar”, a explicat marți Lena Düpont, europarlamentar și purtător de cuvânt al Grupului PPE pentru Afaceri Interne. „În această eră a instabilității geopolitice, schimbărilor climatice și riscurilor globale pentru sănătate, Mecanismul de protecție civilă al UE este mai important ca niciodată. Pandemia ne-a învățat importanța pregătirii: cum urgențele escaladează rapid și nu cunosc granițe . Trebuie să ne dezvoltăm capacitatea de pregătire în loc să ne bazăm pe ajutorul extern”, concluzionează ei.

Niinisto a spus-o deja la sfârșitul lui 2024: nu există timp de pierdut.

„În răspunsul la pandemie și agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, acțiunile noastre s-au concentrat inițial pe reacția la șocuri cu soluții ad-hoc și improvizație. Trebuie să trecem de la reacție la pregătirea proactivă ”, a avertizat el. Acea pregătire începe acum. UE, a concluzionat el, „trebuie să fie pregătită să-și mențină propriile funcții sociale și instituționale vitale în toate circumstanțele”.