Marcel Ciolacu vrea ca România să aibă un trimis special în SUA

Publicat: 27 mart. 2025, 06:19, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Marcel Ciolacu vrea ca România să aibă un trimis special în SUA

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că, în contextul diplomatic internaţional, un trimis special al României în SUA ar fi o soluţie. Persoana respectivă ar fi un reprezentant atât al Administraţiei Prezidenţiale, cât şi al Guvernului.

„Se schimbă lumea”

Marcel Ciolacu a declarat că lămuririle privind vizele pentru românii care călătoresc în SUA ar fi trebuit să vină prin ambasadorul României la Washington, dar administrația Trump are un mod diferit de lucru, subliniind necesitatea unui dialog diplomatic înainte de orice decizie privind schimbarea ambasadorului.

„Lămuririle (cu privire la menţinerea vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA – n.r.) trebuiau să vină în primul rând prin ambasadorul României de la Washington. Nu au venit aceste lămuriri. Acum e şi o reaşezare a administraţiei Trump, e un alt mod de lucru, se schimbă lumea (…) şi încă toate instituţiile nu au început să funcţioneze cum era tradiţional. Domnul Hurezeanu e un diplomat remarcabil, haideţi să fim corecţi, eu nu l-am criticat vreodată pe domnul Hurezeanu. Un ambasador de excepţie, iar când a fost făcută numirea domniei sale a fost într-un anumit context, între timp toate regulile diplomaţiei pe care le cunoşteam şi care funcţionează în Europa nu funcţionează la fel cu administraţia preşedintelui Trump”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la Antena 1, citat de news.ro.

Exemplul Israelului

El a spus că în mod „categoric” există comunicare între autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Washington, arătând că administraţia Trump are o altfel de abordare faţă de Europa în general.

Întrebat dacă se pune problema revocării din funcţie a ministrului Afacerilor Externe sau a ambasadorului României la Washington, Ciolacu a declarat că este nevoie de un dialog cu autorităţile americane înainte de luarea unei astfel de decizii.

„Nu sunt expert în schimbări de ambasadori. Dacă chemi un ambasador, s-ar putea să fie interpretat într-un anumit fel, deci trebuie să existe înainte un dialog între Administraţia Prezidenţială şi Departamentul de Stat, respectiv cu secretarul de stat, cu domnul Rubio. Până se fac astfel de demersuri, că nu poţi să le faci peste noapte (…), sunt nişte reguli pe care trebuie să le respectăm. Eu cred că, cu adevărat, se impune a exista un trimis special, sau cu o titulatură găsită atât din partea instituţiei prezidenţiale, cât şi din partea Guvernului României, găsită o persoană comună care să aibă acest atribut până când se va pune problema de schimbare de ambasador sau alte schimbări”, a adăugat Ciolacu.

El a dat exemplul Israelului care a avut ca ambasador un cetăţean american, care a studiat în SUA.