Zeci de percheziţii într-un dosar privind o delapidare de peste 17 milioane de dolari pe bază de criptomonede
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/colaj-diicot-cripto.jpg)
Polițiștii și procurorii DIICOT au desfășurat percheziții în mai multe județe, într-un dosar ce vizează un grup infracțional organizat care, prin delapidare și spălare de bani, a obținut ilegal peste 17 milioane de lei dintr-un proiect energetic bazat pe criptomonede.
Infracţiuni începând cu 2018
Este vorba de 66 de percheziţii desfăşurate de poliţiştii şi procurorii DIICOT Timişoara, în județele Timiș, Caraș-Severin, Arad, Alba, Argeș, Teleorman, Hunedoara, Ilfov și în municipiul București.
„În documentarea activităților au acordat sprijin și polițiști din cadrul Secției Regionale Poliție Transporturi Timișoara – Biroul Investigații Criminale.
Activitățile s-au desfășurat într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, folosire cu rea credință a bunurilor societății, în folos propriu, și spălarea banilor”, transmite poliţia.
Anchetatorii spun că, începând cu anul 2018, în județul Timiș, două persoane, administratori ai unei societăți comerciale, împreună cu alte persoane angrenate într-un proiect dedicat energiei regenerabile, derulat în cadrul firmei, ar fi constituit o grupare de criminalitate organizată, în scopul obținerii unor importante sume de bani prin săvârșirea infracțiunilor menționate anterior.
„Liderii grupării de criminalitate organizată ar fi acționat în mod coordonat și specializat, punând în aplicare un mecanism infracțional de însușire și folosire, cu rea credință, a fondurilor societății care, ulterior, ar fi fost supuse procesului de spălarea banilor.
Probele administrate au relevat că, la grupul infracțional organizat, ar fi aderat și alte persoane, specialiști în domeniile informatic, contabil și fiscal, care ar fi constituit eșalonul secund al rețelei infracționale”, transmit anchetatorii.
Transferuri către portofele virtuale
În perioada 2018 – 2020, la diferite intervale de timp, membrii grupării de criminalitate organizată și-ar fi însușit și ar fi folosit din patrimoniul firmei, în interesul lor și pentru alții, prin mai multe transferuri către portofele virtuale, a peste 25.000 de unități ale unei criptomonede atrase în cadrul proiectului energetic, cu consecința producerii unui prejudiciu de peste 66.000.000 de lei (17.700.000 de USD).
Însușirea și folosirea valorilor societății s-ar fi realizat prin transferul monedelor virtuale din portofelul societății către portofelele controlate de către membrii grupului infracțional sau persoane și societăți afiliate structurii de criminalitate organizată.
În paralel cu externalizarea frauduloasă a fondurilor societății, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a bunurilor sau valorilor delapidate, în perioada 2018 – 2024, membrii grupării ar fi procedat la schimbarea de monede virtuale în monedă fiduciară pe care ar fi transferat-o în conturi bancare.
Ulterior, membrii grupului infracțional precum și persoane sau societăți apropiate de aceștia, ar fi efectuat retrageri din conturi și de la ATM-urile cu criptomonede, utilizând valorile astfel obținute la achiziționarea de bunuri (imobile, autoturisme, excursii), creditarea societăților, acordarea unor sume de bani cu împrumut apropiaților și angajaților unității care ar fi avut cunoștință de proveniența ilicită a banilor precum și raportări fictive cu privire la obținerea de câștiguri din tranzacționarea de criptomonedă.