ANSVSA: Fermierii din zonele afectate de pesta micilor rumegătoare pot solicita autorizarea temporară a punctelor de sacrificare
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/alexandru-bociu-export-oi.jpg)
ANSVSA a transmis astăzi lista abatoarelor din județele Arad și Bihor unde pot fi sacrificate ovine. De asemenea, a transmis că este posibilă și autorizarea temporară a unor puncte de sacrificare (abatoare de mică capacitate) în zona amenințată de pesta rumegătoarelor mici.
„În contextul apariției unui focar de pestă a micilor rumegătoare (PMR) în județul Bihor, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), împreună cu direcțiile sanitare veterinare județene, a dispus măsuri rapide și eficiente pentru a veni cât mai rapid în sprijinul crescătorilor de ovine și caprine, afectați de restricțiile impuse în zonele vizate. Pentru a reduce impactul economic asupra crescătorilor, ANSVSA a identificat, împreună cu autoritățile județene, puncte autorizate de sacrificare a mieilor (capacitatea de sacrificare de 700 – 1000 de capete/zi), astfel încât animalele să poată fi valorificate în condiții sanitare corespunzătoare în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale”, se spune în comunicatul instituției.
Conform ANSVSA, carcasele obținute în urma sacrificării mieilor în punctele autorizate sau temporar aprobate de către Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) vor putea fi comercializate direct către consumatorii finali, de exemplu la poarta fermei sau prin vânzare directă, sub control sanitar-veterinar.
Aceste măsuri sunt menite să susțină fermierii și să permită valorificarea producției locale, fără a compromite măsurile de biosecuritate necesare pentru stoparea răspândirii bolii, precizează sursa citată.
„În fața oricărui focar de boală, reacția promptă și coordonată este esențială. ANSVSA a acționat rapid pentru a limita răspândirea bolii, dar și pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale. Identificarea și operaționalizarea punctelor autorizate de sacrificare, în parteneriat cu autoritățile locale, permite valorificarea mieilor în condiții sigure, sub control sanitar-veterinar. Ne asumăm responsabilitatea de a proteja atât sănătatea animalelor, cât și continuitatea activităților economice ale fermierilor, mai ales într-o perioadă sensibilă, precum cea premergătoare Sărbătorilor Pascale”, a transmis președintele ANSVSA, Alexandru Bociu.
În județul Arad, sacrificarea mieilor va fi posibilă în C.A.I., localitatea Macea, S.C. Dory-Gel, localitatea Halmagiu, și Cooperativa Agricolă ARSIB, localitatea Nădlac.
În județul Bihor, au fost desemnate următoarele puncte: SC Toretes SRL, localitatea Ciumeghiu; SC Carmangeria Tavi Bogdan SRL, localitatea Mihai Bravu și SC Transilvan Biocarm SRL, localitatea Beiuș.