Drama de opt luni a unei comunități din Capitală: Casele se surpă din cauza traficului deviat pentru lucrările la Metrorex

Publicat: 27 mart. 2025, 20:34, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Drama de opt luni a unei comunități din Capitală: Casele se surpă din cauza traficului deviat pentru lucrările la Metrorex

O comunitate urbană din cartierul Bucureștii Noi, din Capitală, se confruntă de opt luni cu o situație critică din cauza unei decizii administrative care a transformat strada Mircești într-un coridor intens circulat, punând în pericol siguranța locuitorilor.

Totul a pornit de la data de 8 martie 2022, atunci când Metrorex a semnat un contract cu asocierea Alsim Alarko Sanayi Tesisleri Ve Ticaret A.S. și MAKYOL Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret A.S. pentru proiectarea și execuția lucrărilor de la Magistrala 6, care leagă rețeaua de metrou de Aeroportul Internațional Henri Coandă. Proiectul include structura de rezistență, stațiile, galeriile și tunelurile pentru Lotul 1 (1 Mai-Tokyo). Pe 13 decembrie 2023, Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire pentru lucrările respective.

Pe 10 ianuarie 2024, antreprenorul a solicitat avizul de deviere a traficului, iar pe 3 iulie 2024, PMB a aprobat devierea circulației pe străzile Carpați, Mircești și Caransebeș, moment când a început calvarul locuitorilor din acea zonă

Avocatul Teodora Stoian, reprezentant al comunității afectate, a prezentat durerea oamenilor azi în fața Consiliului General al Capitalei, denunțând lipsa unor studii tehnice care să justifice devierea traficului.

O decizie luată „din pix”

Potrivit avocatului, devierea traficului a fost aprobată de Comisia Tehnică de Circulație a Primăriei Municipiului București fără o documentație tehnică solidă. „Nu a existat un studiu de fezabilitate, nicio analiză privind volumul de trafic și capacitatea infrastructurii străzii de a susține acest flux. Totul s-a făcut arbitrar, fără a se lua în calcul consecințele asupra locuințelor și a vieții cotidiene a oamenilor din zonă”, a declarat Stoian.

Case care se dărâmă, străzi care se surpă

Efectele acestei decizii sunt deja vizibile. Locuitorii se plâng că structurile de rezistență ale caselor lor sunt afectate de vibrațiile generate de traficul intens. „Au început să apară fisuri în pereți, găuri prin ziduri, iar în unele cazuri, fundațiile caselor sunt grav afectate”, a explicat Stoian.

Mai mult, deteriorarea infrastructurii străzii Mircești a dus la surpări ale asfaltului, creând pericole pentru pietoni și șoferi. „Oamenii ies dimineața să plece la muncă și își găsesc mașinile îngropate în asfalt. Trepidațiile constante și greutatea traficului intens au slăbit structura drumului”, a adăugat avocatul.

Plângeri ignorate de autorități

Deși comunitatea a transmis multiple petiții către Primăria Municipiului București și Comisia Tehnică de Circulație, răspunsurile primite au fost fie evazive, fie inexistente. „Inițial ni s-a spus că nu ni se pot pune la dispoziție documentele pe baza cărora s-a aprobat această deviere. Ulterior, ni s-a oferit doar o schiță sumară, fără nicio analiză tehnică detaliată”, a explicat Stoian.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a confirmat, în urma unor verificări, că traficul deviat pe strada Mircești s-a desfășurat, timp de două luni, fără un aviz valabil. „Practic, oamenii au trăit timp de două luni în mijlocul unui haos administrativ, cu trafic ilegal și fără nicio măsură concretă de protecție”, a subliniat avocatul.

778339_12032025131600

O soluție inadecvată: fondul de reparații

În fața criticilor, Primăria Municipiului București și Primăria Sectorului 1 au propus constituirea unui fond de reparații pentru casele afectate. Comunitatea a respins însă această soluție ca fiind insuficientă și ineficientă. „Ce înseamnă acest fond? Vom aștepta ca locuințele oamenilor să se prăbușească și apoi să le dăm bani? De ce nu se poate găsi o altă soluție de deviere, care să nu transforme un cartier rezidențial într-un drum de mare circulație?” a spus avocatul Stoian.

Poluare și risc sporit de accidente

Pe lângă impactul asupra infrastructurii și locuințelor, devierea traficului pe strada Mircești a dus și la alte probleme grave. Nivelul de poluare a crescut semnificativ, afectând calitatea vieții locuitorilor. „Oamenii nu-și mai pot deschide geamurile, nu mai pot respira aer curat. Această stradă nu are lățimea unui bulevard, dar acum preia tot traficul de la Podul Constanța și de pe Ion Mihalache”, a subliniat Stoian.

Riscul de accidente a crescut, în special pentru copiii din zonă, care trebuie să circule pe trotuare înguste, în timp ce mașinile trec cu viteză mare pe stradă. „Au fost instalate limitatoare de viteză, dar s-a constatat că acestea amplifică vibrațiile, deteriorând și mai mult locuințele. Au fost îndepărtate, dar problema traficului periculos a rămas”, a explicat avocatul.

Autoritățile promit măsuri, dar comunitatea cere acțiune imediată

În fața presiunii publice, autoritățile au anunțat că în timpul nopții traficul va fi deviat pe strada Jiului. Cu toate acestea, comunitatea susține că această măsură nu este aplicată corespunzător. „Nu există nicio forță publică care să oprească șoferii să intre pe Mircești. Locuitorii ajung să sune zilnic la poliție pentru a cere sancțiuni împotriva celor care ignoră restricțiile”, a precizat Stoian.

Revolta locuitorilor din strada Mircești: „Metrorex intră cu tancurile peste proprietățile noastre”

Danei Mineo, membru al comunității, a denunțat în fața Consiliului impactul devastator al lucrărilor Metrorex asupra locuințelor din zonă, acuzând autoritățile de lipsă de transparență și de neglijență gravă.

„Casele crapă zilnic, iar autoritățile ne ignoră”

Dana Mineo a descris situația disperată în care se află locuitorii afectați de lucrările Metrorex, menționând că vibrațiile constante pun în pericol structurile clădirilor, unele dintre ele fiind monumente istorice construite încă din perioada interbelică.

„Casa mea, construită încă din 1934, a rezistat bombardamentelor, marilor cutremure, dar acum se crapă din cauza acestor lucrări. Pereții se desprind, avem vibrații constante, iar autoritățile nu fac nimic!” a declarat aceasta.

Acuzații grave privind modul de acordare a avizelor

Un punct central al intervenției Danei Mineo l-a reprezentat lipsa de transparență a autorităților în emiterea avizelor necesare pentru lucrări. Potrivit acesteia, Ministerul Transporturilor a emis o autorizație fără a consulta populația afectată, iar Primăria Generală a refuzat să le pună la dispoziție certificatul de urbanism.

„Ne este refuzat accesul la un document public, de interes major, deși l-am cerut oficial de nenumărate ori. Avizele par să fi fost obținute după eliberarea autorizației, ceea ce ridică mari semne de întrebare.”

Locuitorii au cerut intervenția Consiliului General

Reprezentanta comunității din strada Mircești a făcut un apel către consilierii generali pentru a interveni în rezolvarea situației, denunțând, totodată, atitudinea sfidătoare a unor oficiali implicați.

„Domnul Tărtăcuță  (Ion Victor Tărtăcuță, președintele Comisiei Tehnice de  Ciruculație, Direcția de Transporturi din cadrul Primăriei Capitalei, n.r.), căruia i-am cerut explicații, ne-a spus cinic că el nu rezolvă cazuri sociale. Oare siguranța caselor noastre și dreptul nostru la o viață normală sunt doar niște cazuri sociale?” a spus Dana Mineo.

Mai mult, locuitorii acuză Metrorex de o planificare defectuoasă a lucrărilor, afirmând că traseul a fost ales fără un studiu de fezabilitate serios, doar pentru a se obține cea mai rapidă variantă, fără a se ținem cont de impactul asupra comunității.

„Pentru ei a fost important să termine cât mai repede, indiferent de consecințe. Strada noastră era deja afectată de lucrările NetCity, iar acum a devenit un dezastru total. Nimeni nu ne-a consultat, nimeni nu ne-a protejat.”

Ce se spune în Memoriul solicitare adoptare măsuri urgente deviere nelegală str. Carpați – str. Mircești – str. Caransebeș

Comunitatea de cetățeni a făcut un memoriu către Primarul General al Municipiului București – Nicușor Dan, City Manager – Lucian Judele, Direcția Transporturi – Comisia Tehnică de Circulație – Președinte Comisie Ion Victor Tărtăcuță, Disciplina în Construcții – PMB – Rasica Daniel Mihai, Consiliul General al Municipiului București, Primarul sectorului 1 al Municipiului București – Cristian Tuță, Consiliul Local al sectorului 1 al Municipiului București, Metrorex SA în care și-a prezentat oful.

”Ni s-a comunicat verbal și prin comunicări publice, că această deviere de pe Str.  Mircești a fost aprobată prin aviz până la data de 31.12.2024.

Am făcut demersuri la Comisia Tehnică de Circulație din PMB pentru a înțelege perioada de timp pentru care a fost aprobată devierea de pe Str. Mircești, având în vedere informațiile contradictorii care existau în spațiul public.

Prin adresa nr. 4840/21.01.2025 Comisia Tehnică de Circulație din PMB ne-a transmis că ”avizul de deviere nu are termen de valabilitate.”

În contradicție cu acest răspuns, Administrația Străzilor a Municipiului București ne-a transmis prin adresa nr. 1942/12.02.2025 că ”nu a fost prelungit termenul de execuție pentru Calea Griviței, la data prezentei, acest fapt realizându-se în baza unui nou aviz, al Comisiei Tehnice de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului București și proces-verbal de predare amplasament încheiat cu Primăria Sectorului 1, pentru străzile aflate în administrarea acestora”

Arătăm că la acest moment, devierea de pe Str. Mircești, există în continuare faptic, ÎN MOD NELEGAL fără a exista un aviz al Comisiei Tehnice de Circulație din PMB.

În afara autorităților publice locale, cu competențe în emiterea avizului de deviere Primăria Municipiului București și Primăria sectorului 1 prin comisiile abilitate, având în vedere gravitatea situației cu care ne confruntăm, am continuat să facem demersuri la toate instituțiile abilitate adresându-ne inclusiv Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției Române.

În data de 11.03.2025 am primit din partea Inspectoratului General al Poliției Române adresa nr. 778339/S1/PS/11.03.2025, prin care am fost înștiințați că în urma verificărilor efectuate de polițiștii rutieri la nivelul șantierului unde se efectuează lucrările de construire a magistralei de metrou M6, aceștia au constatat că avizul pentru instituirea restricțiilor de circulație a expirat la data de 31.12.2025, motiv pentru care în data de 23.01.2025, s-a procedat la sancționarea contravențională cu amendă a constructorului, conform prevederilor art. 105 pct. 7 din OUG nr. 195/2002 prin circulația pe drumurile publice”, se spune în memoriu.

”De asemenea un aspect foarte important pe care dorim să-l subliniem, este că prin această adresă IGPR ne-a informat că la data de 29.01.2025, pe traseul de deviere a traficului, ca urmare a constatări n asigurării stării de viabilitate a străzilor, constructorul a fost sancționat contravențional cu amendă conform prevederilor art. 105 pct. 4 din OUG nr. 195/2002, fiindu-i atrasă atenția să întreprindă măsurile necesare pentru remedierea deficiențelor.

În concluzie, vă rugăm să rețineți că de la data de 31.12.2024 până la data de 26.02.2025 conform constatărilor IGPR, avizul de deviere a traficului emis de Comisia Tehnică de Circulație din PMB a fost expirat, pe cale de consecință, devierea de pe Str. Mircești a continuat să existe în această perioadă în mod NELEGALĂ, noi, locuitorii străzii Mircești fiind supuși tuturor consecințelor negative pe care le vom arăta în cele ce urmează.

În urma ultimei noastre petiții am fost informați de către beneficiarul Metrorex că avizul de deviere nr. 4284/03.07.2024 a fost completat cu avizul de deviere nr. 14323/26.02.2025 emis tot de către Comisia Tehnică de Circulație din PMB. Acest nou aviz, chiar dacă este emis, astfel cum am fost informați nu retroactivează și nu remediază situația de ilegalitate care a existat. Chiar și în ipoteza în care acest nou aviz există, din moment ce a fost dat în completarea primului aviz, avem motive temeinice să considerăm că nu există documentația tehnică necesară și obligatorie astfel că aspectele de nelegalitate pe care le redăm în următoarele secțiuni se mențin”, se mai arată în memoriu.

Prejudicii materiale și morale cauzate de devierea traficului pe Str. Mircești

Locuitorii Străzii Mircești din București, afectați de devierea traficului impusă prin Avizul nr. 4284/03.07.2024, reclamă daune materiale și morale semnificative, susținând că situația este un factor major de stres și pericol pentru siguranța lor și a locuințelor lor. Circulația intensivă a vehiculelor cu o masă de peste 3,5 tone pe această rută de ocolire (Str. Mircești – Str. Carpați – Str. Caransebeș) a dus la deteriorarea imobilelor din zonă. Înregistrările video furnizate de cetățeni arată că vehiculele nu respectă limitele de viteză și circulă adesea noaptea, cauzând vibrații puternice ce amenință stabilitatea clădirilor, în special a celor din perioada interbelică. De asemenea, crăpăturile și tasarea terenului sunt din ce în ce mai vizibile.

Pe lângă daunele fizice, locuitorii se confruntă și cu un disconfort acustic semnificativ, cauzat de circulația vehiculelor noaptea, când limitele de viteză nu sunt respectate, iar presiunea acustică depășește limitele legale. Aceste condiții afectează sănătatea mentală și fizică a cetățenilor, generând anxietate, palpitatii și perturbarea somnului. În plus, traficul greu din zona rezidențială a dus la creșterea nivelului de poluare, punând în pericol sănătatea locuitorilor.

Locuitorii semnalează și pericolele pentru siguranța pietonilor, mai ales în zona unde circulă copii și persoane în vârstă, riscul de accidente fiind semnificativ din cauza vitezelor mari și a trotuarelor subdimensionate. În plus, blocajele de trafic au crescut dificultățile de acces pentru locuitorii Străzii Mircești, iar lipsa locurilor de parcare a dus la amenzi pentru parcarea neregulamentară. De asemenea, străzile deteriorate, în special la intersecția cu nr. 54, au dus deja la incidente, inclusiv avarii la rețeaua de canalizare.

Pagube materiale estimate de 9.412.500 euro fără TVA

Conform documentației, starea actuală a străzilor carpați, mircești și caransebeș – dimensionate în 1930 pentru trafic ușor – nu mai face față volumul de trafic greu impus de devierea de la metrorex. Această situație conduce la degradarea rapidă a carosabilului, apariția de gropi, vibrații intense și efecte similare unor mini-cutremure, care afectează structura clădirilor din proximitate, provocând fisuri și tasări.

Estimările de reabilitare sunt următoarele:

  • 80 clădiri din prima linie: 70.000 euro/clădire (total 5.600.000 euro)

  • 40 clădiri din planul secund: 40.000 euro/clădire (total 1.600.000 euro)

  • 40 clădiri din planul terțiar: 25.000 euro/clădire (total 1.000.000 euro)

  • Reabilitarea infrastructurii rutiere pe 970 m: 1.250.000 euro/km (total 1.212.500 euro).

Memoriu Deviere Mircesti_final_17Mar2025