Groenlanda, un nou măr al discordiei între Putin și Trump

Publicat: 28 mart. 2025, 06:39, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Groenlanda, un nou măr al discordiei între Putin și Trump
Foto: Yahoo News

Arctica se poate transforma într-o „trambulină pentru eventuale conflicte”, a declarat Vladimir Putin în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi, 27 martie.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat joi, 27 martie, că planurile omologului său american Donald Trump de a prelua controlul asupra Groenlandei sunt „serioase”, exprimându-și îngrijorarea că Arctica se poate transforma într-o „trambulină pentru eventuale conflicte”, scrie lefigaro.fr.

Este vorba despre proiecte serioase din partea Statelor Unite referitoare la Groenlanda, proiecte care au rădăcini istorice vechi”, a declarat Putin în cadrul unei conferințe care a avut loc la Murmansk, dedicată Arcticii.

„De fapt, Statele Unite ale Americii aveau astfel de planuri încă din anii 1860. Chiar și atunci, administrația americană lua în considerare posibilitatea anexării Groenlandei și Islandei, dar această idee nu a primit sprijin din partea Congresului. Apropo, permiteți-mi să vă amintesc că, până în 1868, ziarele americane ridiculizau achiziția Alaskăi: era numită „nebunie”, „o cutie de gheață” și „grădina cu urși polari a lui Andrew Johnson”, pe atunci președintele Statelor Unite. Așadar, propunerea pentru Groenlanda a eșuat. Dar astăzi, această achiziție, mă refer la achiziția Alaskăi, este cu siguranță evaluată în Statele Unite într-un mod foarte diferit – la fel ca și activitățile președintelui Andrew Johnson”, a spus liderul de la Kremlin în discursul său pe tema Groenlanda.

„În 1910, de exemplu, a fost pregătit un acord trilateral pentru schimbul de teritorii între Statele Unite, Germania și Danemarca. Ca rezultat, Groenlanda ar fi fost cedată Statelor Unite, dar acordul a picat atunci. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite au amplasat baze militare în Groenlanda pentru a o proteja de preluarea nazistă, iar după război, Statele Unite s-au oferit să cumpere insula de la Danemarca – destul de recent în istoria mondială. Pe scurt, vorbim despre planuri serioase din partea americană în ceea ce privește Groenlanda. Aceste planuri au rădăcini istorice adânci, așa cum am arătat mai devreme, și este evident că SUA vor continua să-și avanseze sistematic interesele geostrategice, militar-politice și economice în Arctica”, și-a continuat Putin incursiunea în istorie.

Rusia va desfășura un număr mai mare de personal militar în Arctica, a anunțat de asemenea liderul Kremlinului, care a afirmat că țara sa își va apăra interesele în regiune.

Președintele SUA, Donald Trump, a tot insistat de-a lungul timpului, imediat după ce s-a reinstalat la Casa Albă, pe subiectul că Statele Unite au nevoie să dețină Groenlanda.”Avem nevoie de Groenlanda pentru siguranță și securitate internațională. Avem nevoie de ea. Trebuie s-o avem”, a subliniat președintele Trump într-o declarație transmisă pe rețeaua X miercuri, 26 martie 2025.