Cătălin Urtoi a dat cărțile pe față la „Drumuri cu Prioritate“. Ce va face la CNIR, după revocarea din funcția de președinte al CA

Publicat: 27 mart. 2025, 22:45, de Marian Apipie și Barbier Ovidiu, în Transporturi , ? cititori
Cătălin Urtoi a dat cărțile pe față la „Drumuri cu Prioritate“. Ce va face la CNIR, după revocarea din funcția de președinte al CA

Emisiunea „Drumuri cu Prioritate“ moderată de Ovidiu Barbier, un proiect realizat în parteneriat cu Ziarul Puterea, l-a avut ca invitat, în această seară, pe Cătălin Urtoi, protagonistul surprizei de joi din ședința Consiliului de Administrație al CNIR. Urtoi a fost revocat din funcția de președinte al CA, imediat după începerea ședinței convocată chiar de el, prima din acest an care a avut cvorum. Locul său a fost luat de Ștefan Ioniță, un om cu o experiență de peste 20 de ani în zona infrastructurii rutiere.

Cătălin Urtoi a dat cărțile pe față la „Drumuri cu Prioritate“ și a vorbit despre viitorul său la CNIR și în Consiliul de Administrație, unde a rămas ca membru. A prezentat drumul său în CNIR și munca depusă pentru ca această companie să aibă rezultate și a ținut să precizeze că va continua să se bată pentru Autostrada Unirii (A8). Urtoi spune că a trecut peste incidentul de joi, neplăcut pentru el doar prin modul cum s-a derulat (prea la foc automat), și a susținut chiar că îl bucură numirea lui Ștefan Ioniță ca președinte. „Mă bucur că pe el l-au ales, nu pe altcineva. Asta chiar mă bucură și sper să reușească“, a afirmat Cătălin Urtoi.

Ce va face mai departe Cătălin Urtoi? „Voi continua activitatea mea. Cu partea de alegere a președintelui (președintele CA al CNIR – n.r.) am înțeles. Asta este, e democrație, au votat. Nu se știe niciodată, poate voturile se vor schimba ulterior. Nu mai stăm să analizăm. Apoi, am mai spus, voi milita în continuare ca să susțin compania. Asta e clar! Cu toate posibilitățile mele. Voi continua cu postările (pe Facebook – n.r.). Și nu am să fac postări ca să dau în cineva anume, ci voi continua cu postări legate strict de proiecte. Și în special de A8, Autostrada Unirii“, a afirmat Cătălin Urtoi în emisiunea „Drumuri cu Prioritate“.

Cătălin Urtoi a dat cărțile pe față la „Drumuri cu Prioritate“. Care este visul lui

Dorința cea mai mare a lui Urtoi este ca în 2027 Autostrada A8 „să fie cu utilaje pe ea, de la Târgu Mureș până la Ungheni, iar o parte dintre loturi să fie chiar la stadiul de asfalt“.

„Eu am spus, în 2027, în aprilie, dacă ne ajută Dumnezeu și ducem până la capăt acest Consiliu de Administrație, în 2027, și asta va fi bine și pentru CNAIR și pentru CNIR, trebuie ca Autostrada A8 să fie cu utilaje pe ea, de la Târgu Mureș până la Ungheni, iar o parte dintre loturi să fie chiar la stadiul de asfalt. Și se poate asta!

În rest, muncă. Voi merge pe teren. Mă așteaptă inclusiv domnii de la UDMR, de la Mureș, de la Harghita. Mă așteaptă mulți primari și vom merge pe teren. Abia așteptăm utilajele. Și bineînțeles, foarte important, exproprierile. Să nu uităm hotărârea de guvern pentru exproprieri. Pentru că fără hotărârea de guvern pe exproprieri să nu ne trezim că se finalizează proiectarea. Și, atenție! În faza de proiectare sunt zone, pe secțiunea montană, și asta se știe foarte bine, sunt zone unde nu s-au făcut toate studiile geo. Deci acolo va trebui să se intre cu utilaje, va trebui să se taie ceva păduri pe acolo și fără exproprieri nu știu dacă se va putea.

Hotărârea de guvern pentru exproprieri, pe secțiunea asta montană, am înțeles că e în lucru, că s-a reactualizat, cum se face la fiecare început de an, conform grilei notarilor. Deci așteptăm anul acesta exproprierile pe secțiunea montană și, bineînțeles, trebuie mers în paralel și cu secțiunea Moțca – Lețcani – Ungheri, cu aceleași hotărâri de guvern“, a mai spus Cătălin Urtoi.

Primul contract al CNIR atribuit: lotul Ditrău – Grințieș, cel mai lung din A8  (37,9 km)

El a mai menționat că „toate acțiunile sale vor fi în sprijinul CNIR și nu pentru a întreține un conflict“. „Să considerăm cumva că a fost o etapă, s-a finalizat și gata, nu mă mai interesează“, a conchis Urtoi.

În momentul de față, CNIR a semnat primul său contract, în valoare de 6,14 miliarde lei. Este vorba de lotul Ditrău – Grințieș, cel mai lung din A8 – 37,9 km. În perioada imediat următoare va fi semnat un al 2-lea contract al aceleiași Autostrăzi A8. Concomitent, se află în evaluare alte 13 proceduri de licitație.

Citește și: Autostrada Moldovei ar putea fi denumită și „Autostrada UMB“. Umbrărescu a obținut al 11-lea lot din A7