Dezvoltare pe credit în marile orașe. La Galați și Timișoara, noi împrumuturi de 30 de milioane de euro, la Oradea – 22 de milioane de euro

Publicat: 28 mart. 2025, 06:02, de Sorin Costea, în Administratie , ? cititori
Dezvoltare pe credit în marile orașe. La Galați și Timișoara, noi împrumuturi de 30 de milioane de euro, la Oradea – 22 de milioane de euro
Galați, orașul dezvoltat cu 500 de milioane de lei alocate anual de la bugetul local și 870 de milioane de lei din credite bancare

În această perioadă, multe primării de mari orașe au aprobat bugetele pentru anul 2025 și contractează credite de zeci de milioane de euro pentru finanțarea investițiilor de interes local sau pentru asigurarea cofinanțării în proiectele implementate în baza unor finanțări europene, în condițiile în care chiar și accesarea unor finanțări prin PNRR pune presiune pe bugetele locale.

Chiar dacă în acest an bugetul municipiului Galați este unul record, de 1,34 miliarde de lei, din care 502 milioane de lei sunt alocate pentru dezvoltare și 839 de milioane de lei pentru cheltuieli de funcționare, Primăria Galați va împrumuta 150 de milioane de lei, adică 30 de milioane de euro, pentru finanțarea unor investiții de interes local. Este al 6-lea credit bancar contractat în ultimii opt ani, suma totală împrumutată de la bănci fiind de 645 de milioane de lei, la aceasta adăugându-se datoriile de 225 de milioane de lei pentru refinanțarea unor credite mai vechi.

Potrivit primarului Galațiului, Ionuț Pucheanu, împrumuturile de la bănci reprezintă singura posibilitate de asigurare a fondurilor pentru dezvoltare:

„Fără creditare, credeți-mă pe cuvânt, nu te poți dezvolta. Dacă vă veți uita la Cluj, la Oradea, la Timișoara, la Arad, veți vedea că au niște sume extrem de consistente atrase din credite. De ce? Pentru că nu poți face un oraș frumos cu cele 10 milioane, 20 de milioane, pe care le poți duce din bugetul local către investiții. E prea puțin pentru niște orașe atât de mari”.

Ionuț Pucheanu, primarul Galațiului

Primăriile din Timișoara și Galați contractează noi împrumuturi de 30 de milioane de euro, Primăria Oradea împrumută 22 de milioane de euro

Declarațiile primarului Galațiului sunt confirmate de faptul că în aceste zile trei primării de mari orașe contractează credite pentru asigurarea finanțării unor investiții de interes local sau pentru asigurarea cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri europene.

Miercuri, 26 martie, Consiliul Municipal Oradea a aprobat contractarea de către Primăria Oradea a unui credit, în valoare de 112,5 milioane de lei, adică 22,5 milioane de euro pentru cofinanţarea proiectelor europene. Cea mai mare sumă din banii împrumutaţi va fi alocată pentru cofinanţarea lucrărilor la viitorul centru antreprenorial din Piața Cetate.

Joi, 27 martie, Consiliul Municipal Galați a aprobat o hotărâre „privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de 150.000.000 de lei”, pentru finanțarea unor investiții de interes local.

Recent, Primăria Timișoara a anunțat că va lua un nou împrumut de până la 30 de milioane de euro de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, o sumă de 10 milioane de euro urmând să fie alocată pentru pentru regenerarea urbană a unui cartier, alte 20 de milioane euro fiind destinate retehnologizării rețelei de termoficare.

Primarul Galațiului: „Avem o presiune pe bugetul local doar din zona PNRR”

Potrivit primarului Galațiului, chiar dacă în acest an bugetul municipalității este cel mai mare din ultimii opt ani și pentru componenta de dezvoltare este alocată suma de 502 milioane de lei, iar cu finanțările europene accesate suma destinată dezvoltării ar fi, în premieră, mai mare decât cheltuielile de funcționare, noul împrumut, de 30 de milioane de euro, este necesar pentru a asigura componentele neeligibile ale proiectelor finanțate prin PNRR și pentru continuarea proiectelor finanțate de la bugetul local:

„În momentul de față, avem o presiune pe bugetul local doar din zona PNRR, de proiecte aferente implementării fondurilor europene atrase din PNRR de aproximativ de 146 de milioane de lei. Sunt exact cei 150 de milioane de lei pe care îi luăm pentru a putea merge mai departe cu proiectele începute sau care urmează să înceapă pe buget local, să deblocăm cumva bugetul local, care se duce undeva la 140 de milioane de lei anul acesta.

 Am fi putut face anul acesta următoarea joacă: nu mai făceam nimic din bugetul local și ne ocupam doar de proiectele din PNRR, pentru a le finaliza până la sfârșitul anului, dar nu cred că era corect pentru nimeni din acest oraș. Așa, acești bani pe care să îi contractăm dintr-un împrumut, se vor duce pentru acoperirea zonei de neeligibile a proiectelor PNRR și în felul acesta cele 140 de milioane de lei putem să le alocăm strict proiectelor începute sau care vor urma să înceapă cu finanțare de la bugetul local”.

Primăria Galați

Primăria Galați

Primăria Galați a contractat împrumuturi în valoare totală de 870 de milioane de lei, dar nu-s probleme cu gradul de îndatorare

Dezvoltarea marilor orașe presupune o continuă asigurare a finanțării proiectelor, inclusiv prin contractarea unor noi credite. În ultimii 8 ani, Primăria Galați a contractat 6 credite, în valoare de peste 495 de milioane de lei pentru „investiţii de interes local” și „pentru proiecte care beneficiază de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană”, respectiv pentru asigurarea cofinanțării la proiecte cu finanțări obținute prin programele Uniunii Europene.

La aceste datorii la bănci se adaugă alte două credite, pentru refinanțarea unor vechi împrumuturi, în valoare totală de 225 de milioane de lei, tot pentru lucrări edilitare. Valoarea totală a celor 8 credite contractate și refinanțate de Primăria Galați în ultimii 8 ani ajungea la 720 de milioane de lei. Odată cu contractarea noului credit de 150 de milioane de lei, valoarea urcă la 870 de milioane de lei.

Evident, se pune întrebarea dacă în viitor Primăria Galați va reuși să achite ratele la aceste credite, care în majoritatea contractelor au perioade de grație de 3 ani, dar graficele de plată sunt pe termene lungi, până în 2036, 2038 sau 2039.

Primarul Galațiului susține că creditele contractate de primărie nu reprezintă un risc pentru bugetul orașului deoarece nu este depășit gradul de îndatorare prevăzut de lege, de 30%, municipalitatea situându-se la un grad de îndatorare de 15%:

„În cadrul bugetului sunt prevăzute sume aferente plăților dobânzilor și a creditului principal. Noi, în fiecare an, acoperim părți din creditele luate înainte. Nu suntem nici pe departe la un procent mare, cred că nu am ajuns nici la jumătatea procentului de 30% în limita căruia te poți împrumuta. Suntem, undeva, la 15%, la jumătate din capacitatea legală de împrumut. Nu sunt probleme din acest punct de vedere”.

Gradul de îndatorare reprezintă procentul maxim al ratei bancare dintr-un împrumut raportat la venitul disponibil al unei persoane, companii sau instituții publice. Acest indicator arată cât de mult din venitul lunar poate fi direcționat către plata ratelor de credit.

Dar, indiferent de riscuri, dezvoltarea pe credit e singura posibilitate de finanțare a investițiilor de interes local și, potrivit primarului Ionuț Pucheanu, edilii care îl vor urma la conducerea Primăriei Galați vor refinanța creditele angajate acum, dacă vor fi întârzieri la plată, și probabil că, la rândul lor, vor contracta alte credite:

„Așa cum noi, astăzi, plătim creditele celor de dinaintea noastră, cel mai probabil și primarii care vor veni după mine vor lua alte credite, vor face o refinanțare. Există diferite soluții financiare, produse financiare, ca să mă pronunț în termeni bancari, pe care le putem folosi”.

 În concluzie, regula este stabilită. Deocamdată, dezvoltarea marilor orașe se face pe baza „produselor bancare”, contracte de creditare și eventual refinanțări.