Cine este românul care s-a asociat cu americanii pentru exploatarea magneziului de la Budureasa
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/profimedia-0212268682-scaled-1.jpg)
Un nou jucător român a intrat pe scena industriei extractive din România, printr-o asociere cu un grup american pentru exploatarea magneziului de la Budureasa, județul Bihor.
Firma ICO Magnesium SRL din Caransebeș, Caraș-Severin, înființată în noiembrie 2024, a devenit acționar minoritar, dar cu drept de veto, în Verde Magnesium, compania care dezvoltă proiectul minier, conform Profit.ro.
Un proiect de importanță strategică pentru UE
Pe 5 decembrie 2024, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG) a aprobat licența de concesiune pentru explorare a resurselor de minereu polimetalic din perimetrul Dealul Pițigușului-Budureasa, acordată companiei Verde Magnesium. La scurt timp, Comisia Europeană a selectat acest proiect printre cele 47 de inițiative strategice pentru aprovizionarea cu materii prime critice a Europei, calificându-l pentru finanțare și sprijin european.
Asocierea cu investitorii americani
Verde Magnesium a fost inițial deținută integral de Verde Magnesium LLC, un vehicul juridic controlat de grupul american de private equity Amerocap LLC, fondat de Jacques Joseph Tohme. În decembrie 2024, ICO Magnesium a intrat în acționariatul companiei cu o participație de 17,6471%, iar potrivit celor mai recente date, aceasta a ajuns la 30% din părțile sociale ale Verde Magnesium.
Deși acționar minoritar, ICO Magnesium dispune de drept de veto asupra hotărârilor luate în Adunarea Generală a Acționarilor referitoare la licențele de exploatare, cesiuni și contractele relevante pentru proiectul de la Budureasa.
Cine este Vasile Sebastian Albulescu
Principalul acționar și administrator al ICO Magnesium este omul de afaceri Vasile Sebastian Albulescu, care deține 34% din companie. Albulescu este cunoscut în industria extractivă prin deținerea a aproximativ 50% din Formin SA Caransebeș, una dintre cele mai vechi companii de foraje și prospecțiuni geologice din România. Formin SA este urmașa Întrprinderii de Prospecțiuni și Explorări Geologice Banatul Caransebeș, fondată în 1952 și privatizată în 2004, când Albulescu a preluat peste 72% din acțiuni printr-o majorare de capital.
Formin SA deține mai multe licențe de explorare pentru zăcăminte polimetalice, aurifere și argintifere în județele Caraș-Severin și Hunedoara. Compania are și o licență de exploatare a nămolului dintr-un perimetru al lacului Techirghiol.
Pe lângă activitatea din industria extractivă, Albulescu este proprietarul Palatului Suter din București, fostul Carol Park Hotel, considerat cel mai luxos hotel din România.
Alți parteneri ai ICO Magnesium
Alături de Albulescu, în structura de acționariat a ICO Magnesium SRL se află avocatul Valentin Laurențiu Ștefan (33% din părțile sociale), fost director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Prahova și fost comisar-șef al Gărzii Naționale de Mediu pentru județul Prahova. Acesta este administrator la firmele Intertrade Mining și Exploatare Sistem Zonal Prahova. De asemenea, în firmă mai figurează Georgian-Marius Niță din Pitești, Argeș, cu 33%, despre care nu există informații publice relevante.
O miză economică majoră
Proiectul Verde Magnesium promite să transforme România în singura țară din Uniunea Europeană care exploatează magneziu, o resursă esențială pentru industria aeronautică și farmaceutică. Investiția estimată este de 115 milioane de euro, iar exploatarea comercială ar urma să înceapă până la sfârșitul anului 2028, atingând o producție anuală de 30.000 de tone de magneziu metalic până în 2030, cu un potențial maxim de 90.000 de tone pe an până în 2036.
Conform estimărilor companiei, proiectul ar putea genera până la 10.000 de locuri de muncă directe și indirecte, reducând amprenta de carbon a industriei europene prin aprovizionarea cu materii prime critice din surse interne.