Ciolacu „face curățenie” în Guvern: 12 noi secretari de stat și 10 funcții eliberate

Publicat: 28 mart. 2025, 09:38, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Ciolacu „face curățenie” în Guvern: 12 noi secretari de stat și 10 funcții eliberate

Premierul Marcel Ciolacu a semnat mai multe decizii prin care mai mulţi secretari de stat au fost numiţi în funcţie la Ministerele Muncii, Economiei, Culturii, Transporturilor, Investiţiilor, Energiei, Agriculturii şi Sănătăţii. Deciziile au fost publicate joi în Monitorul Oficial, iar lista cu noile numiri include atât persoane cu experienţă în administrativ, cât şi foste figuri politice.

Practic, premierul a decis să numească 12 noi secretari de stat, dar și să elibereze din funcție 10 persoane din cadrul guvernului. O astfel de schimbare amplă în structura administrativă ridică întrebarea: este aceasta o simplă reorganizare sau o restructurare semnificativă a aparatului guvernamental?

Astfel, noii secretari de stat sunt:
  • Daniela David și Derzsi Ákos la Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale,

  • Laurențiu Viorel Gîdei și Gabriel-Bogdan Şteţco la Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului,

  • Demeter Andras-Istvan la Ministerul Culturii,

  • Ioan Cristian Şologon la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii,

  • Kelemen Attila la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene,

  • Cristian-Silviu Buşoi la Ministerul Energiei,

  • Zoltán-József Mihály la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,

  • Damian Claudiu Constantin la Ministerul Sănătăţii.

Cristian-Silviu Bușoi (PNL) a avut un mandat de europarlamentar PNL de două mandate, iar la un moment dat a deținut și președinția comisiei ITRE, care se ocupă de industrie, cercetare și energie.

În decembrie 2022, Bușoi a fost implicat într-o altă controversă legată de finanțările externe la Parlamentul European, promovând punctul de vedere al Qatarului privind contractele pe termen lung pentru gaze naturale. În urma unor anchete, s-a descoperit că guvernul qatarez i-a acoperit deplasările de lux. Bușoi a recunoscut acest lucru, dar a susținut că nu reprezenta o problemă.

Fost președinte al PNL București, Bușoi a demisionat din funcție după rezultatele slabe obținute la alegerile europarlamentare din 2019.

Demeter Andras-Istvan (UDMR) – a fost numit secretar de stat în Ministerul Culturii în 2021, la propunerea UDMR, în ciuda unei sentințe definitive din 2017, care l-a condamnat pentru încălcarea legii conflictului de interese. Aceasta interzicea ocuparea unei funcții publice timp de trei ani, perioada respectivă expirând în noiembrie 2020.

Demeter a rămas în funcțiile de membru al Consiliului de Administrație al Radioului Public și coordonator al Casei de Producție a TVR. Agenția Națională de Integritate a solicitat demiterea sa, dar Demeter a refuzat să părăsească funcțiile, argumentând că nu a fost tratat corect de instanță și că va respecta deciziile Parlamentului.

În 2017, ANI l-a acuzat de semnarea unui ordin care l-a numit pe el însuși într-un proiect POSDRU, încălcând legea conflictului de interese. Înalta Curte l-a condamnat definitiv în 2017.

Daniela David (PSD) a lucrat până în prezent în cadrul Cabinetului Președintelui Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa, și a fost angajată anterior la ITM Neamț. Ea a fost candidată pe lista PSD Neamț pentru Camera Deputaților, dar a ocupat un loc neeligibil. Soțul său a lucrat la SRI Iași, conform informațiilor din presa locală.

Derzsi Ákos (UDMR)  a fost senator în perioada 2016-2020, unde a activat ca președinte al Comisiei pentru drepturile omului și al Comisiei pentru muncă. De asemenea, a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Muncii în 2007-2008.  Recent, jurnaliștii din județul său au remarcat că activitatea sa parlamentară a fost destul de discretă, cu doar 67 de inițiative semnate, fără contribuții semnificative în comisii sau conferințe de presă. Înainte de a deveni senator, Derzsi a fost director executiv al Asociației Caritas Catolica Oradea și vicepreședinte al Mișcării Creștin Democrate Maghiare din România.

Laurențiu Viorel Gîdei (PSD) a fost deputat PSD în legislatura 2020-2024 și a fost primar al orașului Târgu Bujor, județul Galați, înainte de a intra în Parlament. A absolvit studii în telecomunicații și relații internaționale și a avut diverse funcții administrative, inclusiv în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). De asemenea, a activat în domeniul construcțiilor.

Gabriel-Bogdan Şteţco (PNL) este președintele PNL Borșa și fost lider al TNL Maramureș, a activat în administrația publică locală și a fost consilier județean. De asemenea, a candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Maramureș în 2024, dar a pierdut în fața candidatului PSD Gabriel Zetea.

Claudiu Constantin Damian (PSD) este vicepreședinte al Consiliului Județean Buzău și fost manager al Spitalului Județean Buzău. În 2016, Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil din cauza ocupării simultane a funcției de manager și director la SC Romarta SA. Cu toate acestea, instanța a desființat decizia ANI.

Ioan Cristian Şologon (PSD) este secretar executiv al PSD Suceava și fost subprefect al județului. A fost și subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării.

Kelemen Attila (UDMR) a fost deputat UDMR în legislatura 2020-2024 și a activat anterior ca inginer constructor și diriginte de șantier. De asemenea, a fost operator de calculatoare înainte de cariera politică.

Zoltán-József Mihály (UDMR) este medic veterinar și a fost director executiv al DSVSA Mureș până recent.

Au fost eliberați: 

  • Terente Ciui – din funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

  • Daniela Nicolescu – din funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

  • Mădălin-Ștefan Voicu – din funcția de secretar de stat la Ministerul Culturii.

  • Cristina-Mirela Nedelcu – din funcția de subsecretar de stat la Ministerul Culturii.

  • Ciprian Manea – din funcția de secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

  • Stelian Bărăgan – din funcția de secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

  • Bogdan Cristescu – din funcția de secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării.

  • Aurel Simion – din funcția de secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

  • Romeo Paul Barbur – din funcția de secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

  • Tiberius-Marius Brădățan – din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății.