Andreea Moldovan, despre febra cumpărăturilor în pandemie: Ne sperie aglomeraţia excesivă a oamenilor
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat că „aglomeraţia şi mobilitatea excesivă a oamenilor” provoacă îngrijorare în rândul autorităţilor şi face apel la populaţie să respecte măsurile impuse pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.
„Cred că este un moment, pentru noi toţi, să ne reconsiderăm modul de a face cumpărături, pentru că dacă ne gândim la alte ţări, magazinele se închid în mod obişnuit, fără pandemie, la ora şapte.
Cred că este un moment în care să ne şi schimbăm acest mod de a merge zilnic de mai multe ori la magazin să cumpărăm câte puţin, pentru că nu cred că este favorabil pentru niciunul dintre noi, din niciun punct de vedere. Ce ne sperie este aglomeraţia şi mobilitatea excesivă a oamenilor.
Rog încă să mai avem răbdare, să respectăm aceste reguli, pentru că, cu cât le vom respecta acum mai ferm şi mai strict fiecare dintre noi, cu atât vom scurta acest interval de restricţii şi ne vom îndrepta spre acel moment în care să ajungem la acea libertate pe care ne-o dorim”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii la Digi24, scrie Adevărul.ro.
De ce se închid magazinele de la ora 18:00 atât vineri, cât și în weekend
Șeful DSU Raed Arafat a explicat zilele acestea motivul pentru care a luat decizia de a închide magazinele mai devreme.
„Deci, decalarea programului și munca de la domiciliu poate să fie una dintre soluții, ca să nu aglomerăm nici transportul public în comun, nici magazinele, nici nimic. Haideți să o luăm așa. La magazin toată lumea merge. Și dacă le lăsăm deschise până la ora 24 tot toată lumea va merge. Regula magazinului a fost corelată cu regula interdicției circulației. Dacă circulația se interzice la ora 20, atunci, cu 2 ore înainte, într-adevăr, magazinele se opresc pentru ca oamenii să poată ajungă acasă și lucrătorii din magazine să ajungă acasă.
Ca să te duci la magazin în fiecare zi la ora 18, asta înseamnă că nu se respectă nicio altă regulă. Asta înseamnă că toată lumea muncește până la 17 fără decalare de program de muncă, fără muncă la domiciliu, telemuncă și așa mai departe. În momentul în care se permite telemunca se permite și decalarea atunci a programului, oamenii pot să meargă în diferite orare. În momentul în care decalezi programul de muncă, unii vin la 20, pleacă mai devreme, alții pleacă mai târziu. Și atunci, cei care pleacă mai devreme la magazin, nu se aglomerează. Cam asta este logica”, a precizat Raed Arafat, potrivit Știrile Protv.
Citește și:
- Klaus Iohannis, despre protestele anti-pandemie: Știu că este descurajant că restricțiile nu pot fi încă ridicate
- Nicușor Dan, prim mesaj în legătură cu protestele anti – restricții
- Raed Arafat: Nu vor exista restricții mai dure
- Primul week-end cu restricții în București: Deplasările în afara casei, interzise după ora 20.00