America intră în modul „provizii de război”: miliardarul Mark Cuban sună alarma după ofensiva tarifelor lui Trump

Publicat: 03 apr. 2025, 22:29, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
America intră în modul „provizii de război”: miliardarul Mark Cuban sună alarma după ofensiva tarifelor lui Trump
americanii se așteaptă la penurie

O știm deja: Donald Trump a semnat pe 2 aprilie ceea ce a numit cu emfază „Declarația de independență economică” — o decizie care aruncă SUA într-un nou val de protecționism comercial. Tarife de 10% aplicate tuturor importurilor, taxe punitive de 34% pentru China, 20% pentru Uniunea Europeană, și o retorică explozivă: „2 aprilie 2025 va rămâne în istorie ca ziua în care industria americană a renăscut… ziua în care am început să facem America din nou bogată”.

Sub textul patriotic se ascunde o realitate dură: prețurile o vor lua razna. Și nu o spun doar analiștii. O spune Mark Cuban — miliardar, antreprenor, fost investitor la „Shark Tank”, patron NBA și una dintre cele mai vocale figuri din businessul american. Pe contul său de Bluesky, Cuban a transmis un mesaj clar și apăsat:

Nu e o idee rea să mergi la Walmart sau la alt retailer și să cumperi consumabile acum. De la pastă de dinți la săpun – cumpărați orice pentru care aveți spațiu de depozitare. Luați-le înainte ca retailerii să-și refacă stocurile la prețuri mai mari.

Nu vorbim despre teorii apocaliptice sau panică nejustificată. Cuban a explicat că până și produsele fabricate în SUA vor suferi scumpiri, pentru că „companiile vor da vina pe tarife” și își vor umfla marjele sub acoperirea crizei.

Tarifele Trump: economie suverană sau sabie cu două tăișuri?

Trump vrea să impună „tarife reciproce” pentru orice țară care taxează produsele americane. Adică aproape toată lumea. În planul său, 185 de state sunt vizate. Da, și insule locuite doar de pinguini, după cum a glumit presa americană.

Nu e doar o bravadă politică. Luna trecută, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a recunoscut că aceste tarife fac parte din calculele Fed privind inflația viitoare. Cu alte cuvinte, scumpirile nu doar că vor veni – sunt deja incluse în „meniul zilei”.

Printre primele victime: mașinile, alimentele, electronicele și tot ce înseamnă bunuri de larg consum. Asta fără ca vreun glonț să fi fost tras. Doar cu un pix prezidențial și un discurs cu aplomb.

Expertiza, între prudență și panică

Însă Cuban nu este singura voce care anticipează o furtună. Margaret Kidd, profesor asociat la Universitatea din Houston, trage un semnal de alarmă:

Așa cum am spus în timpul pandemiei, nimeni nu ar trebui să cumpere în panică hârtie igienică și Clorox. Același lucru e valabil și acum.

Iar Chris Tang, specialist în lanțuri globale de aprovizionare la UCLA, avertizează că acest tip de reacție în lanț poate declanșa ceva mai rău decât o criză temporară:

Dacă cererea rămâne stabilă, și prețurile rămân stabile. Însă dacă toată lumea începe să-și facă provizii de pastă de dinți și hârtie igienică, prețurile vor crește și mai mult.

Cu alte cuvinte, dacă intrăm toți în modul „Hamsterul apocalipsei”, declanșăm exact criza pe care vrem s-o evităm.

Ce urmează?

Într-o Americă electorală, cu un Trump ce se profilează tot mai serios pentru un nou mandat, tarifele sunt mai mult decât o strategie economică. Sunt un simbol de forță, de control, de „răzbunare economică” împotriva globalismului. Dar dincolo de retorică, există chestiuni foarte concrete: rafturile din magazine, bonul de la casă, rata dobânzii, lanțul logistic, încrederea consumatorului.

În acest context, avertismentul lui Mark Cuban nu trebuie interpretat ca o invitație la isterie, ci ca un test de realism: suntem pregătiți pentru o Americă mai scumpă, mai izolată și, posibil, mai instabilă?

Vom fi și noi afectați…

Și, ca și cum nu era destul că amețiții noștri își pregătesc în laboratoarele fiscale creșteri de taxe și impozite care ne vor exploda în buzunar imediat după prezidențialele din mai 2025 — fix când „atenția” publică va fi la pământ și puterea proaspăt instalată —, iată că vine și aventurierul suprem al istoriei recente, Donald J. Trump, să mai arunce o căruță de benzină pe focul global. Cu o șapcă roșie pe cap și o declarație de „independență economică” fluturată ca o flamură de cruciadă, Trump nu doar că nu știe ce consecințe va avea acest război al tarifelor, dar pare că nici nu-l interesează.

S-a aprins fitilul unui nou tip de conflict: economic, invizibil, dar potențial devastator. Și când americanii încep să-și facă stocuri de săpun și pastă de dinți la recomandarea unui miliardar, tu, cetățean român, poate că ar fi bine să-ți verifici nu doar rezervele din cămară, ci și nervii. Pentru că, vorba aceea: dacă SUA strănută, România face pneumonie.

Ține-te bine, prietene. Urmează un sezon de scumpiri internaționale și naționale, administrate cu zâmbetul pe buze de tot felul de salvatori ai neamurilor. Și toți, fără excepție, îți vor spune că o fac pentru binele tău.