Fechet trage linie. Cine rămâne și cine pleacă de la Protecția Mediului

Publicat: 04 apr. 2025, 09:20, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Fechet trage linie. Cine rămâne și cine pleacă de la Protecția Mediului

Pentru a reduce birocrația și eficientiza activitatea în domeniul protecției mediului, Guvernul a luat o decizie majoră: comasarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) și Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. Astfel, se creează o nouă instituție, Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP), care va prelua atribuțiile celor două structuri desființate. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat că această măsură va elimina funcțiile și responsabilitățile dublate, contribuind la reducerea costurilor și îmbunătățirea serviciilor publice.

Noua instituție a lui Mircea Fechet. Un singur punct de contact pentru protecția mediului

Prin această reorganizare, ANMAP va deveni un unic punct de referință pentru cetățeni și companii care au nevoie de avize și autorizații de mediu. Până acum, aceste proceduri erau gestionate de două entități distincte, ceea ce genera timpi de așteptare mari și dificultăți administrative.

Ministrul Mircea Fechet a subliniat că ANMAP va fi mai suplă și mai eficientă, având rolul de a simplifica interacțiunea dintre cetățeni și stat în ceea ce privește protecția mediului și administrarea ariilor naturale protejate.

Reducerea birocrației a fost unul dintre obiectivele asumate de Guvern, iar această schimbare este un pas concret în această direcție. În loc de două instituții cu structuri administrative separate, acum va exista o singură agenție, cu 41 de direcții județene și o direcție specială pentru municipiul București.

”Două instituţii devin una, începând de azi, pentru a respecta mandatul primit de la români: scăderea birocraţiei! O singură instituţie, mai suplă şi mai eficientă, va gestiona procedurile de emitere a actelor de reglementare în domeniul mediului, dar şi ariile naturale protejate.

Am luat decizia de a comasa Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, cu toate unităţile aflate în subordine, şi Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. Agenţia Naţională pentru Mediu şi Arii Protejate (ANMAP) va fi, din acest moment, partenerul de încredere al cetăţenilor şi agenţilor economici care solicită avize şi autorizaţii de mediu, dintr-un singur loc.

Aşa cum am promis, reformăm instituţiile din subordinea Ministerului Mediului, pentru că ne dorim să eficientizăm activitatea, să reducem cheltuielile şi să venim în sprijinul românilor cu instituţii care să fie mai flexibile, mai transparente şi mai capabile să răspundă cerinţelor şi aşteptărilor, fie legate de protejarea mediului înconjurător, fie de o mai bună gestionare a resurselor naturale”, anunţă Fechet.

Ce se schimbă pentru cetățeni și companii

Odată cu această reformă, persoanele fizice și juridice care solicită avize de mediu vor avea un singur punct de contact. Astfel, toate solicitările legate de calitatea aerului, gestionarea deșeurilor, protejarea ariilor naturale și alte reglementări de mediu vor fi procesate de aceeași instituție.

De asemenea, autoritățile speră că timpul necesar pentru obținerea documentelor oficiale va fi redus semnificativ, iar transparența în procesul administrativ va crește. Ministrul Mircea Fechet a precizat că noua agenție își propune să aplice unitar legislația de mediu, oferind servicii de calitate mai bună și mai rapide.