Dalai Lama a anunțat unde se va naște succesorul său. Declarația a reinflamat conflictul cu China

Publicat: 04 apr. 2025, 12:50, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Dalai Lama a anunțat unde se va naște succesorul său. Declarația a reinflamat conflictul cu China

Mesajul lui Dalai Lama din noua sa carte reînvie disputa asupra viitorului budismului tibetan.

Liderul spiritual al budismului tibetan, Dalai Lama, a anunțat că următorul său succesor se va naște în afara Chinei. Declarația apare în noua carte, Voice for the Voiceless, lansată marți, 11 martie, și riscă să accentueze tensiunile deja existente cu Beijingul, care consideră această afirmație o provoacare la adresa suveranității sale asupra Tibetului.

Dalai Lama, în vârstă de 89 de ani, trăiește în exil în India de peste șase decenii, după ce a fugit din Tibet în urma revoltei eșuate din 1959 împotriva regimului comunist chinez. El afirmă acum, în premieră, că reîncarnarea sa va avea loc în așa-numita „lume liberă”, adică într-o țară aflată în afara controlului autorităților chinezești.

„Succesorul meu se va naște în lumea liberă”

În cartea sa, Dalai Lama explică că alegerea unei locații externe pentru reîncarnare este esențială pentru continuarea misiunii sale spirituale și pentru asigurarea independenței instituției Dalai Lama față de ingerințele Beijingului.„Scopul unei reîncarnări este de a continua munca predecesorului. Noul Dalai Lama se va naște în lumea liberă, pentru a păstra vie tradiția compasiunii universale și a idealurilor poporului tibetan”, scrie el.

Aceasta este prima dată când liderul religios declară ferm că următorul Dalai Lama nu se va naște în Tibet sau pe teritoriul Chinei. În trecut, a sugerat doar posibilitatea unei reîncarnări în India sau în altă țară.

China contestă controlul asupra succesiunii

Autoritățile de la Beijing spun că au dreptul exclusiv de a-l desemna pe succesorul lui Dalai Lama, iar orice încercare de a ocoli acest proces este văzută drept un act de separatism. Guvernul chinez l-a catalogat în mod repetat pe Dalai Lama drept un „separatist periculos”, deși acesta a militat de-a lungul timpului pentru autonomie culturală, nu pentru independență.

În contrapondere, liderul tibetan al unui eventual succesor desemnat de China nu va fi recunoscut de credincioșii tibetani și de comunitatea internațională budistă.

Presiunea asupra succesiunii, tot mai mare

Dalai Lama menționează că, de peste zece ani, primește solicitări constante din partea călugărilor și a comunității tibetane de a asigura continuarea liniei sale spirituale. Tradiția budistă tibetană susține că sufletul unui lamă se reîncarnează în corpul unui copil, identificat ulterior prin semne și ritualuri specifice.

Actualul Dalai Lama a fost recunoscut ca reîncarnarea celui de-al 13-lea Dalai Lama la vârsta de doar doi ani. El urmează să ofere mai multe detalii despre succesiunea în jurul împlinirii vârstei de 90 de ani, în iulie.

Reacții internaționale și starea de sănătate

Printre susținătorii publici ai cauzei tibetane se numără actori precum Richard Gere și politicieni americani influenți, inclusiv fosta președintă a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. Starea de sănătate a lui Dalai Lama a fost un subiect de îngrijorare în ultima perioadă, mai ales după o intervenție chirurgicală la genunchi. Cu toate acestea, el a declarat recent că se simte bine și speră să trăiască până la 110 ani.

Mesajul final: „Dreptul la libertate nu poate fi zdrobit la nesfârșit”

În paginile noii sale cărți, Dalai Lama lupta își exprimă încrederea că lupta pentru libertatea poporului tibetan va continua chiar după moartea sa, sub conducerea guvernului tibetan în exil, aflat în orașul Dharamshala din India.

„Dreptul poporului tibetan de a fi custodele propriei sale patrii nu poate fi negat la infinit. Dacă îi ții pe oameni în permanență nefericiți, nu poți avea o societate stabilă”, afirmă el.