Guvernul analizează un nou sistem de impozitare pentru pensiile speciale. Reforma, posibilă în șase luni

Publicat: 04 apr. 2025, 16:21, de Nitulescu Gabriel, în SOCIAL , ? cititori
Guvernul analizează un nou sistem de impozitare pentru pensiile speciale. Reforma, posibilă în șase luni

Reforma pensiilor speciale revine în prim-plan, odată cu declarațiile ministrului Finanțelor, Tanczos Barna, care a anunțat joi, 3 aprilie, că Guvernul este determinat să finalizeze modificările necesare în termenul de șase luni, stabilit prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Printre variantele luate în calculul pentru reforma pensiilor speciale se numără atât creșterea vârstei de pensionare pentru beneficiari de pensii speciale , cât și introducerea unui nou sistem de impozitare, în contextul unei reforme fiscale mai ample.

Obiectiv: respectarea termenelor din PNRR pentru reforma pensiilor speciale

Ministrul Tanczos Barna a fost întrebat direct dacă mai are timp pentru a rezolva o reformă pensiilor speciale fără riscul de a pierde fondurile europene din PNRR. Răspunsul său a fost clar: „Cu siguranță se pot rezolva reformele în cele șase luni. Avem timp să îndeplinim acea condiție.”

El a subliniat că aceste pensii speciale sunt „drepturi legale conferite de lege”, iar sumele aferente sunt deja bugetate în cadrul Ministerului care beneficiază de astfel de pensii – de la Ministerul Apărării, la Ministerul de Interne și altele.

Variantele analizate de Guvern

În cadrul discuțiilor purtate cu ministrul Investițiilor, Marcel Boloș, au fost puse pe masă mai multe opțiuni. Una dintre acestea este prelungirea sau creșterea vârstei de pensionare pentru anumite categorii profesionale. De asemenea, se discută despre un sistem de impozitare diferențiat, ca parte a unei posibile reforme fiscale.

„Se poate discuta în cazul reformei fiscale și de un alt sistem de impozitare. Lucrurile pot fi rezolvate în termen util”, a spus Barna, oferind asigurări că reforma este fezabilă în intervalul impus de Comisia Europeană, conform Ziare.com.

Mize mari pentru bugetul public

Reforma pensiilor speciale este una dintre condițiile impuse României în cadrul PNRR pentru a putea accesa următoarele de fonduri europene. În lipsa implementării, statul riscă pierderea unor sume considerabile , destinate investițiilor și modernizărilor instituțiilor publice.

Totodată, pensiile speciale au fost un subiect constant de dezbatere în spațiul public, fiind critice pentru inechitățile pe care le generează în raport cu sistemul general de pensii. În prezent, mii de foști angajați ai statului beneficiază de pensii cu valori mult peste media națională, fără a fi fost calculate în baza contribuțiilor efective.

Ce urmează

Autoritățile trebuie să prezinte cât mai curând un plan concret și funcțional pentru modificarea legislației care reglementează pensiile speciale. Potrivit estimărilor oficiale, în cazul în care se ajunge la un consens politic și administrativ, proiectul legislativ ar putea fi gata în termen de câteva luni.

În paralel, se lucrează și la pachetul de reformă fiscală, care ar putea introduce noi mecanisme de impozitare pentru veniturile obținute din pensii speciale sau pentru alte categorii privilegiate.