Patru planete stâncoase, mai mici decât Pământul, descoperite de NASA

Publicat: 05 apr. 2025, 08:14, de Ionut Jifcu, în Internațional , ? cititori
Patru planete stâncoase, mai mici decât Pământul, descoperite de NASA
sursa foto: science.nasa.gov

Patru planete stâncoase, mult mai mici decât Pământul, orbitează Steaua lui Barnard, cea mai apropiată stea solitară de a noastră, după sistemul triplu Alpha Centauri, anunţă NASA într-un comunicat.

Patru planete stâncoase, descoperite

Steaua lui Barnard, aflată la șase ani-lumină distanță, este cunoscută printre astronomi pentru o istorie cu multiple detecții greșite de planete. Totuși, cu ajutorul tehnologiilor de înaltă precizie, cea mai recentă descoperire — o familie de patru planete — pare solid confirmată.

„Dimensiunile extrem de reduse ale acestor lumi sunt remarcabile, întrucât detectarea unor planete atât de mici la o distanță atât de mare reprezintă o provocare, chiar și pentru cele mai moderne instrumente și tehnici de observație”, transmite NASA.

Detalii

Una dintre cele mai eficiente metode de detectare a exoplanetelor este urmărirea „tremurului” luminii unei stele — metoda vitezei radiale.

Aceasta presupune măsurarea modificărilor subtile din spectrul luminii stelare cauzate de gravitația unei planete care trage steaua ușor înapoi și înainte, pe măsură ce o orbitează.

Planetele mici sunt greu de detectat, deoarece atracția lor gravitațională este foarte slabă. Cele patru planete descoperite au mase cuprinse între o cincime și o treime din masa Pământului.

„Zgomotul produs de activitatea stelară (cutremure și pulsații) complică și mai mult detecția, semnalele radiale de la planete fiind extrem de slabe — între 0,2 și 0,5 metri pe secundă — în timp ce activitatea stelară produce „zgomot” de aproximativ 2 metri pe secundă”, mai arată sursa citată.

Pentru a distinge semnalele planetare de cele stelare, cercetătorii au creat modele matematice detaliate ale vibrațiilor stelei Barnard și le-au eliminat din datele observate.

Studiul care confirmă cele patru planete — denumite b, c, d și e — se bazează pe datele obținute cu instrumentul MAROON-X, montat pe Telescopul Gemini din Hawaii. Descoperirea este completată de observații anterioare făcute cu ESPRESSO, de la Telescopul VLT din Chile.

Curiozități

Planetele orbitează prea aproape de steaua lor pitică roșie pentru a fi locuibile. „Anul” celei mai apropiate durează puțin peste două zile, iar al celei mai îndepărtate, aproape șapte zile — ceea ce le face probabil prea fierbinți pentru viață. Totuși, detectarea lor este un pas promițător în căutarea vieții extraterestre.

Descoperirea a fost realizată de o echipă internațională condusă de Ritvik Basant, de la Universitatea din Chicago, și publicată în martie 2025 în „The Astrophysical Journal Letters”. Planetele au fost introduse în Arhiva Exoplanetelor NASA pe 13 martie 2025.