Șeful de la „Evidența Populației” din Brașov, șef și la șantaj și corupție

Publicat: 04 apr. 2025, 21:57, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Justitie , ? cititori
Șeful de la „Evidența Populației” din Brașov, șef și la șantaj și corupție
Foto: novaciencia.es

Directorul executiv al Direcției Județene Comunitare de Evidența Persoanelor Brașov, Ioan Curecheriu, a fost trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupție și șantaj de către procurorii DNA.

Procurorii din cadrul DNA Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ioan Curecheriu, director executiv al Direcției Județene Comunitare de Evidența Persoanelor Brașov (la data faptelor și în prezent), pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul și a infracțiunii de șantaj, transmite Mediafax.

În același dosar a fost trimisă în judecată și Camelia Argyelan, consilier superior achiziții publice în cadrul instiuției menționate, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul și a infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale, precum și compania SC Wolkendorf Residence SRL și M. D. C., administrator și asociat al societății comerciale menționate, fiecare pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Reparații de care nu era nevoie

În rechizitoriul procurorilor se arată că există probe că în perioada 2019 – 2020, inculpații Ioan Curecheriu și Camelia Argyelan, ca urmare a unei înțelegerii frauduloase stabilite cu asociatul societății SC Wolkendorf Residence SRL, și-ar fi îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, sens în care ar fi atribuit societății respective, în mod nelegal, două contracte de lucrări de reparații, urmate de două acte adiționale prin care valoarea lucrărilor a fost suplimentată, ceea ce ar fi determinat efectuarea unor plăți în valoare totală 176.942,81 lei, deși lucrările respective fie nu au fost necesare, fie au fost executate neconform, fie nu au fost executate deloc.

Concret, cele două contracte ar fi fost atribuite direct, fără publicare pe SEAP, fără să existe vreun referat de necesitate și vreo notă privind valoarea estimată și justificarea alegerii modalității de atribuire. Singurele înscrisuri anterioare încheierii celor două contracte în care s-a prevăzut valoarea achiziției publice respective și, cu titlu generic, tipurile de lucrări ce urmau a se executa, au fost un deviz, respectiv o ofertă, întocmite de viitorul executant al contractului, SC WOLKENDORF RESIDENCE SRL, care astfel a avut posibilitatea de a stabili, potrivit propriilor interese, atât valoarea, cât și obiectul lucrărilor pe care să le execute. În plus, atât primul contract, cât și actul adițional aferent ar fi fost întocmite în a doua jumătate a lunii decembrie 2019, ulterior executării lucrărilor care au făcut obiectul lor, înainte de momentul recepției care condiționa efectuarea plății. Cele două acte ar fi fost întocmite în mod nelegal de inculpata Argyelan Camelia, la solicitarea inculpatului Curecheriu Ioan”, arată DNA.

Consilierul juridic, șantajat să semneze

Pentru a crea o aparență de legalitate procedurii de atribuire, Curecheriu ar fi exercitat presiuni asupra consilierului juridic al instituției, prin amenințarea acesteia cu pierderea locului de muncă, pentru a o determina ca, în mod nelegal, să semneze cele două acte antedatate.

În perioada mai 2023 – februarie 2024, pe fondul desfășurării, de către organele de urmărire penală, la sediul Direcției Județene Comunitare de Evidenta Persoanelor Brașov, a unor activități procedurale în cadrul prezentului dosar, inculpata Argyelan Camelia ar fi modificat conținutul Registrului intern intrări-ieșiri al Compartimentului Achiziții, prin inserarea unor mențiuni nereale referitoare la derularea celui de-al doilea contract, urmărind să creeze aparența că achiziția a fost atribuită în mod legal și că s-ar fi urmărit toate etapele prevăzute de lege”, mai arată DNA.

În vederea recuperării prejudiciului de 176.942,81 lei, reținut în cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor și poprirea conturilor bancare aparținând tuturor inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.