Bugetul CNIR pe anul 2025, avizat în Consiliul de Administrație. Ce proiecte au primit „undă verde“

Publicat: 04 apr. 2025, 20:38, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
Bugetul CNIR pe anul 2025, avizat în Consiliul de Administrație. Ce proiecte au primit „undă verde“

Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR) a avizat, astăzi, proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2025 și a aprobat lansarea licitațiilor necesare contractării serviciilor de supervizare pentru Autostrada Unirii (A8), a Drumului Expres Bacău – Piatra Neamț și a Drumului Expres Filiași – Târgu Jiu, a anunțat CNIR.

Bugetul CNIR pe anul 2025 este de aproape 60 de milioane de lei. „Consiliul de Administrație a avizat un buget de 57,8 milioane lei pentru 2025. Alături de Bugetul de Venituri și Cheltuieli, au fost aprobate și notele (documentațiile) necesare lansării licitațiilor de supervizare a lucrărilor de proiectare și execuție pentru tronsoanele dintre Moțca, Târgu Frumos și Lețcani ale Autostrăzii Unirii (A8), pentru cele trei loturi ale Drumului Expres Filiași – Târgu Jiu, respectiv contractul de supervizare pentru Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț“, a declarat noul președinte al Consiliului de Administrație al CNIR, Ștefan Ioniță (foto).

Noul președinte al CA al CNIR, Ștefan Ioniță, despre revocarea lui Cătălin Urtoi: „Este un act democratic, hotărârea e perfect legală“

Compania Națională de Investiții Rutiere are alocate credite bugetare în valoare de 250 de milioane lei, fonduri care asigură derularea unor proiecte importante precum Autostrada Unirii (A8) sau realizarea studiilor de fezabilitate ale Autostrăzii A13 Brașov – Bacău și a Drumului de mare viteză București – Giurgiu, se mai arată în postarea CNIR.

„Este un buget echilibrat care asigură funcționarea și dezvoltarea Companiei, implementarea proiectelor propuse, dar și realizarea unei marje de profit. Într-o perioadă atât de scurtă, în mai puțin de un an, am reușit să lansăm licitații pentru aproape 300 de kilometri de drumuri de mare viteză și am semnat deja cel mai mare contract pentru o autostradă în România, contractul pentru proiectarea și execuția lotului Ditrău – Grințieș al Autostrăzii Unirii (A8). Totodată, suntem pregătiți pentru preluarea unor noi proiecte de infrastructură rutieră“, a subliniat Directorul General al CNIR, Gabriel Budescu.

Bugetul CNIR pe anul 2025, avizat în Consiliul de Administrație. CNIR caută finanțare pentru Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț

Compania Națională de Investiții Rutiere a elaborat și depus în aceste zile aplicația de Finanțare pentru proiectul Drum Expres Bacău – Piatra Neamț, în vederea obținerii finanțării nerambursabile în cadrul Programului Transport 2021-2027. La licitația pentru proiectarea și execuția Drumului Expres Bacău – Piatra Neamț, Compania Națională de Investiții Rutiere a primit șapte oferte. Proiectul este licitat într-un singur lot, iar durata de realizare este de 48 de luni (12 luni proiectare și 36 de luni pentru execuția lucrărilor).

Solicitarea de finanțare a fost depusă la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii pentru o valoare totală estimată de 9,139,021,842.25 lei (inclusiv TVA), din care contribuția Uniunii Europene din FEDR este de 3,078,669,009.30 lei, reprezentând 40% din valoarea eligibilă a acestuia, diferența de 6,060,352,832.95 lei reprezentând contribuția de la Bugetul de Stat al României (compusă din cota de 60% din valoarea eligibilă, precum și TVA).

Citește și: Cătălin Urtoi a dat cărțile pe față la „Drumuri cu Prioritate“. Ce va face la CNIR, după revocarea din funcția de președinte al CA