Concurența investighează un posibil cartel pe piața comercializării produselor și echipamentelor medicale
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/08/bogdan-chiritoiu-plafonare-preturi-rca-825074.jpg)
Consiliul Concurenţei, condus de Bogdan Chirițoiu, a efectuat inspecții la sediile a cinci companii active pe piața comercializării produselor și echipamentelor medicale utilizate în prevenția/gestionarea situațiilor cu caracter epidemic/pandemic din România.
Inspecțiile s-au derulat în cadrul investigației privind posibile înțelegeri între participanții la procedurile de achiziţie publică, respectiv achiziții directe organizate de către autorități, în cadrul proiectelor finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), pentru atribuirea contractelor de furnizare de echipamente medicale, materiale și dispozitive de protecție necesare pentru a putea aplica măsurile sanitare și de protecție minime pe perioada pandemiei COVID-19.
Autoritatea de concurență are indicii că cele cinci companii, Axioma Medical SRL, Soul Medical SRL, Irika Knitting SRL, Bonina Trading SRL și Smart Mind Solutions SRL, s-ar fi înțeles în vederea fixării prețului și/sau împărţirii pieţei pentru produsele oferite (purificatoare de aer, teste rapide antigen, materiale de protecție, roboți pentru dezinfecție) în cadrul procedurilor de achiziţie publică, derulate începând cu anul 2020.
Axioma Medical este deținută de Florica Pieptea și Dragoș-Ștefan Săracu.
Soul Medical are proprietari pe Alina Ioana Radu și pe Konstantinos Pantapasis.
Irika Knitting este controlată de Irina și Radu Eremciuc.
Radu Eremeciuc apare asociat și la Bonina Trading. Acesta împarte acțiunile cu Rodion Gaberi.
Bogdan-Constantin Constantin este singurul asociat al Smart Mind Solutions.
O parte dintre indiciile care au stat la baza declanșării investigației au fost transmise de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.