Cum a ajuns un oraş din România să nu mai aibă şomeri
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/parcul-central-campia-turzii.jpg)
Un oraş din România nu mai are şomeri datorită strategiei autorităţilor locale de atragere de investitori şi infrastructurii rutiere care s-a dezvoltat în zonă.
Oraş fără şomeri
După prăbușirea combinatului Industria Sârmei (ISCT), care odinioară angaja peste 10.000 de oameni, zona Câmpia Turzii – Turda a cunoscut o transformare spectaculoasă, devenind un pol industrial și logistic din ce în ce mai atractiv, rivalizând chiar cu Cluj-Napoca, metropola IT-ului. Profitând de poziționarea strategică la intersecția a patru autostrăzi și drumuri europene, autoritățile locale au reușit să stimuleze reindustrializarea și să atragă investiții private de peste 500 milioane de euro în ultimul deceniu.
Primarul Dorin Lojigan anunță că rata șomajului în Câmpia Turzii este acum sub 1%, semn clar că politica de atragere a investitorilor a dat roade, potrivit Transilvania Business. Parcul Industrial Câmpia Turzii (PICT), REIF Industrial Park și zona fostului combinat – transformată într-un parc industrial privat – concentrează zeci de companii din domenii variate: auto, construcții, farma sau logistică. Printre investitori se numără WIP Industries, HECO Schrauben, Saint-Gobain, Macromex și Electrogrup.
„Vestea bună pe care o putem da este că la ora aceasta în Câmpia Turzii șomajul este sub 1%. Adică numai cei care nu doresc nu își găsesc loc de muncă. Asta presupunem că se datorează și politicii de reindustrializare pe care am demarat-o în 2016“, a declarat primarul.
Dezvoltarea este susținută și de proiecte importante de infrastructură, precum Drumul Expres dintre A3 și DN1 sau viitoarea Centură de Ocolire Câmpia Turzii (COCT), care va conecta direct parcurile industriale la autostradă. În paralel, mobilitatea urbană este îmbunătățită prin reabilitarea a 70% din drumurile locale și achiziționarea a șapte autobuze electrice.
Un alt atu al zonei este proximitatea față de Baza NATO 71 Aeriană din comuna Luna, un punct strategic în contextul geopolitic actual. Autoritățile locale și centrale lucrează pentru a include baza militară în rețeaua rutieră modernizată, beneficiind de fonduri europene dedicate coridoarelor militare.
În paralel, în Turda, Parcul Logistic și Industrial Arieș (PLIA), aflat în imediata vecinătate, atrage tot mai mulți investitori datorită accesului la infrastructura rutieră și apropierea de aeroport. Companii precum Stada, Hettich și ACS Investment au ales să dezvolte aici fabrici și spații de producție moderne.
Câmpia Turzii și Turda formează astăzi un „triunghi industrial” dinamic, motor al dezvoltării economice regionale și simbol al reușitei în reconversia post-industrială.