Încălzirea climatică accelerează: Europa, lider mondial în temperaturi crescute în martie
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/clima.webp)
Europa a avut cea mai caldă lună martie, cu temperaturi extrem de ridicate pe fondul schimbărilor climatice, care continuă să crească gradele la niveluri-record. Pe plan global, luna trecută a fost a doua cea mai călduroasă din istorie, fiind depășită doar de martie 2024, potrivit buletinului lunar al Serviciului Copernicus pentru Schimbările Climatice al Uniunii Europene, informează Reuters.
Temperaturi mai ridicate ca niciodată pentru luna martie, în Europa
Din ultimele 21 de luni, 20 au înregistrat o temperatură medie globală cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Anul trecut a fost intitulat drept „Cel mai cald an din toate timpurile“, conform Agerpres.
Coordonatoarea strategică a Centrului European pentru Prognoze pe Termen Mediu, Samantha Burgess, a sesizat faptul că Europa a fost afectată și de fenomene extreme. Este vorba despre ploi abundente și de secetă.
În Europa, martie s-a înregistrat, pentru anumite regiuni, ca fiind cea mai uscată lună din istorie. Pentru altele însă, a fost cea mai ploioasă perioadă din ultimii 47 de ani, a mai transmis Samantha Burgess.
Aceste schimbări climatice pot afecta răsadurile oamenilor, dar duc și la alimentarea valurilor de căldură care pot agrava secetele. Încălzirea planetei intensifică ploile torențiale, din care se ajunge la inundații.
Vezi și: Vreme rea şi temperaturi extrem de scăzute, în toiul primăverii. Când scăpăm de ger
Schimbările climatice sunt într-o criză tot mai gravă
Gheața marină arctică a ajuns, în martie, la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată pentru o lună martie, în cei 47 de ani de măsurători prin satelit, potrivit raportului C3S.
Și cele trei luni anterioare au bătut recorduri negative pentru lunile respective. Schimbările climatice nu doar că aduc temperaturi mai ridicate. Ele provoacă un efect în lanț al căldurii suplimentare reținute în atmosferă și în oceane de gaze cu efect de seră.
În plus, luna martie a fost cu 0,26 grade Celsius mai caldă în Europa decât recordul anterior stabilit în 2014.
„Ne aflăm în plină criză a schimbărilor climatice provocate de om”, a declarat Friederike Otto pentru AFP, informează DIGI24.
Ministrul Mediului din Germania, Steffi Lemke, trage un semnal de alarmă în contextul secetelor. El declară că secetele se resimt în domeniul agriculturii și silviculturii.