E lege! Pacienţii pot să-şi exprime recunoştinţa faţă de medici prin donaţii făcute spitalului

Publicat: 08 apr. 2025, 12:44, de Ionut Jifcu, în Sănătate , ? cititori
E lege! Pacienţii pot să-şi exprime recunoştinţa faţă de medici prin donaţii făcute spitalului

De acum, pacienţii pot să-şi exprime recunoştinţa faţă de medici prin donaţii făcute spitalului, potrivit unei legi promulgate marţi de preşedintele interimar.

Ce spune legea

Legea care permite pacienților să își exprime recunoștința față de medici prin donații făcute unității medicale a fost promulgată de președintele interimar Ilie Bolojan marți, 7 aprilie, potrivit news.ro. Noua reglementare aduce modificări semnificative în Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, permițând pacienților să facă donații spitalelor în care au fost îngrijiți, dar nu direct medicilor sau altor angajați ai unității sanitare.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților în martie 2025, cu 283 de voturi „pentru” și 20 de abțineri. Inițiativa a fost susținută de deputații USR, care au argumentat că, de-a lungul timpului, mulți pacienți au dorit să ofere cadouri medicilor, dar acest gest s-a confruntat cu incertitudini legale și cu posibile implicări penale. Prin această modificare, autoritățile doresc să pună capăt ambiguității legale și să reglementeze donațiile, lăsându-le la latitudinea unităților sanitare, nu a angajaților acestora.

Un alt aspect important al noii legi este faptul că donațiile vor fi incluse în execuția bugetului spitalului public, asigurând astfel transparența în utilizarea acestora. Astfel, pacienții pot contribui financiar la unitățile unde au fost tratați, fără ca acest lucru să încalce legislația actuală. Potrivit inițiatorilor, acest demers vine ca o soluție la „luptele” dintre dreptul pacientului de a-și exprima recunoștința și riscurile legale care pot apărea dintr-o astfel de practică.

Legea vine în contextul în care mulți pacienți români au dorit mereu să își arate aprecierea față de medici, iar prin acest cadru legislativ, recunoștința se poate manifesta corect și legal, ajutând, în același timp, la îmbunătățirea resurselor unităților sanitare.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, unul dintre iniţiatori, explica faptul că prin acest proiect „nu se legalizează şpaga”, potrivit Agerpres.

„Pacienţii trebuie învăţaţi de medici că un cuvânt de mulţumire şi o rugăciune sunt suficiente. Medicii sunt cei responsabili să le spună pacienţilor care vor să sprijine un spital ca formă de recunoştinţă pentru actul medical de calitate de care au beneficiat că acest lucru se poate face doar printr-o donaţie legală către unitatea sanitară. Orice altă formă de recunoştinţă din partea pacienţilor faţă de medici sau alţi angajaţi ai spitalului sunt interzise prin lege. (…) Ce am aprobat astăzi? Nu legalizarea şpăgii, cum am văzut nişte titluri false din media, ci am legalizat forma prin care orice persoană care vrea să sprijine un spital ca formă de recunoştinţă pentru binele care i s-a făcut să o poată face în mod legal. Şpaga nu se legalizează”, a declarat Ungureanu.