SUA iau în calcul retragerea trupelor din România și Polonia – Europa de Est, expusă în fața Rusiei

Publicat: 08 apr. 2025, 13:33, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
SUA iau în calcul retragerea trupelor din România și Polonia – Europa de Est, expusă în fața Rusiei

Înalți oficiali ai Departamentului Apărării iau în considerare o propunere de retragere a până la 10.000 de soldați din Europa de Est, potrivit NBC News. Anunțul a stârnit îngrijorarea, pe ambele continente, că acest lucru l-ar încuraja pe președintele rus Vladimir Putin să-și continue politica agresivă.

Unitățile avute în vedere fac parte din cele 20 000 de persoane pe care administrația Biden le-a desfășurat în Europa de Est în 2022 pentru a consolida apărarea țărilor limitrofe Ucrainei după invazia rusă. Cifrele sunt încă în discuție, dar propunerea ar putea implica eliminarea a până la jumătate din forțele trimise de Biden.

Discuțiile interne privind reducerea numărului de trupe americane în România și Polonia au loc într-un moment în care președintele Donald Trump încearcă să îl convingă pe Putin să accepte o încetare a focului.

Rușii ar putea prinde curaj

Șase oficiali americani și europeni, care au solicitat toți anonimatul, au descris mai multe detalii ale propunerii care nu au fost raportate anterior pentru NBC News. În cazul în care Pentagonul adoptă propunerea, aceasta va consolida temerile că Statele Unite își abandonează aliații de lungă durată din Europa, care consideră Rusia drept o amenințare în creștere, au declarat oficialii europeni.

Rușii ar „evalua o reducere a forțelor americane ca pe o slăbire a descurajării și le va crește dorința de a se amesteca în diverse moduri în tot spectrul în Europa”, a declarat Seth Jones, vicepreședinte senior al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

Continuarea unei politici concertate?

Administrația Trump a spus clar că dorește ca aliații europeni să își asume mai multă responsabilitate pentru propria apărare, permițând Statelor Unite să își concentreze resursele militare asupra Chinei și a altor priorități.

În prima sa călătorie în străinătate în calitate de secretar al apărării, Pete Hegseth a declarat într-un discurs susținut la Bruxelles în februarie că „realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei”. În schimb, Statele Unite se vor concentra pe securizarea frontierei sudice și pe contracararea Chinei, a spus Hegseth.

Elbridge Colby, pe care Senatul ar trebui să îl confirme în curând în funcția de principal consilier politic și al treilea oficial al Pentagonului, a solicitat o mai mare concentrare asupra Chinei. Colby a pledat împotriva alocării mai multor resurse Ucrainei și a solicitat reducerea numărului de trupe din Europa în favoarea concentrării asupra amenințării din partea Chinei.

Opoziție din Partidul Republican

Senatorul republican Roger Wicker, președintele Comitetului pentru Servicii Armate, a părut să critice această abordare în cadrul unei audieri de joi. „Sunt unii care cred că acum este momentul să reducem drastic amprenta noastră militară în Europa”, a spus Wicker, fără a oferi detalii.

„Sunt îngrijorat de aceste opinii profund greșite și periculoase susținute de unii birocrați de nivel mediu din cadrul Departamentului Apărării”, a adăugat el, fără a identifica funcționarii. „Aceștia au lucrat pentru a urmări retragerea SUA din Europa și de multe ori au făcut acest lucru fără să se coordoneze cu secretarul apărării”.

Pentagonul nu comentează, deocamdată!

Un purtător de cuvânt al Pentagonului nu a răspuns la o cerere de comentarii. Armata a refuzat să comenteze.

„Președintele revizuiește constant desfășurările și prioritățile pentru a se asigura că America rămâne pe primul loc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Brian Hughes, într-o declarație pentru NBC News.

Pe măsură ce Pentagonul suferă reduceri bugetare sub Trump, reducerea amprentei militare americane în Europa ar elibera resurse, potențial pentru regiunea Indo-Pacific, pe care oficialii administrației au declarat că o consideră o prioritate strategică mai mare. Anularea desfășurării unităților de luptă în Europa de Est ar putea, de asemenea, să economisească bani pentru armată, care încearcă să crească investițiile în echipamente și arme inovatoare.

80.000 de soldați americani stau cu arma la picior, în Europa

Aproximativ 80 000 de soldați americani sunt staționați în Europa. După ce Rusia a declanșat războiul, legislatorii din ambele partide au susținut o prezență militară americană puternică de-a lungul flancului estic al NATO, considerând că este un semnal important pentru Putin că Statele Unite rămân angajate în apărarea acestor state de frontieră.

Dar Trump a făcut campanie cu promisiunea de a pune capăt rapid războiului și acum face presiuni pentru o încetare a focului. El a adoptat o poziție foarte diferită față de Ucraina față de cea a lui Biden, care a promis să furnizeze arme și alte ajutoare Kievului „atâta timp cât este necesar” pentru a se impune.

Trump a presat Ucraina să facă concesii de la bun început. El a suspendat asistența militară și de informații timp de o săptămână după o ciocnire publică cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy și nu a făcut niciun angajament specific cu privire la viitorul ajutor militar american.

Comandanții americani sunt derutați

Ben Hodges, un general de trei stele în retragere care a supravegheat armata în Europa, a declarat că se întreabă ce fel de analiză a fost făcută pentru a determina oficialii să ia în considerare propunerea de retragere a trupelor din regiune.

„Veți avea o capacitate de descurajare mult mai mică”, a spus Hodges. „Acum, Polonia își mărește în mod evident capacitatea, românii și alte țări europene, dar va fi un gol care va trebui umplut”.

Rusia urmărește o reconstrucție și o reformă majoră a armatei sale, inclusiv modernizarea echipamentelor și creșterea producției de arme, potrivit unei evaluări a serviciilor de informații daneze publicată în februarie.

În cazul în care războiul din Ucraina se termină sau este înghețat într-un acord de încetare a focului, Rusia ar putea fi capabilă să poarte un război la scară largă în Europa de Est în următorii cinci ani dacă NATO nu reușește să își consolideze apărarea, se arată în raport.