Ancheta privind activitatea lui Călin Georgescu ia amploare: noi probe, audieri și capete de acuzare grave

Publicat: 08 apr. 2025, 20:32, de Nitulescu Gabriel, în POLITICĂ , ? cititori
Ancheta privind activitatea lui Călin Georgescu ia amploare: noi probe, audieri și capete de acuzare grave
CALIN_GEORGESCU_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Ancheta în care este implicat fostul candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, se intensifică semnificativ.

Surse judiciare citate de Antena 3 CNN arată că procurorii dispun de noi probe care au dus la reluarea unor percheziții informatice, precum și la programarea unor audieri importante, inclusiv ale unor martori-cheie.

Noi dovezi în anchetă și posibilă prelungire a controlului judiciar

Călin Georgescu se află sub control judiciar într-un dosar complex ce include șase capetele de acuzare, între care se remarcă instigarea la acțiuni împotriva ordinii constituționale. Măsura controlului judiciar se apropie de expirare, însă anchetatorii intenționează să solicite prelungirea pentru încă 60 de zile. În acest sens, Georgescu urmează să fie audiat din nou în perioada următoare.

Conform surselor apropiate anchetei, procurorii dispun acum de noi elemente care pot consolida cazul. În paralel, se realizează o expertizare detaliată a dispozitivelor informatice ridicate în cadrul anchetei. Noile audieri ar putea aduce informații esențiale cu privire la faptele de care este acuzat Georgescu.

Trei dosare penale în lucru, acuzații de extremism și conspirație

Numele lui Călin Georgescu figurează în trei dosare penale instrumentate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Aceste dosare vizează activități cu caracter extremist, inclusiv susținerea și aderarea la o organizație condusă de Marian Motocu, activă în 37 de județe. Gruparea este acuzată de promovare a ideologiilor legionare și antisemite, precum și de inițiere a unor acțiuni violente îndreptate împotriva minorităților, politicienilor și judecătorilor.

Unul dintre dosarele a fost format prin reunirea a două anchete distincte care investigarea activității extremiste desfășurate la nivel național. Anchetatorii susțin că Georgescu a fost un susținător activ al organizației respective, contribuind la propagarea ideologiilor controversate în spațiul public.

Declarații controversate și acuzații privind dezinformarea populației

Un al doilea dosar, aflat pe masa procurorilor de la Parchetul General, îl vizează pe Georgescu pentru răspândirea informațiilor false cu impact asupra securității naționale, faptă pedepsită conform articolului 404 din Codul Penal cu până la 5 ani de închisoare.

Acuzația se bazează pe o declarație făcută într-o emisiune televizată, difuzată pe 7 decembrie 2024, în care fostul candidat a afirmat că alegerile prezidențiale din România ar fi fost anulate în cadrul unei conspirații orchestrate de guvernul român în colaborare cu administrația americană.

Presiuni financiare și un dosar la DIICOT

Într-un al treilea dosar, instrumentat de DIICOT, Călin Georgescu este acuzat că a încercat să evite plata unei datorii de 1,1 milioane de euro către omul de afaceri Răzvan Leu. Potrivit anchetatorilor, Georgescu ar fi folosit diverse metode nelegale, inclusiv ordine de plată fără acoperire, pentru a evita restituirea sumei.

Denunțul formulat de omul de afaceri a stat la baza deschiderii dosarului. Antena 3 CNN a publicat în exclusivitate corespondența dintre cei doi, care ar sprijini acuzațiile formulate.

Candidatura la prezidențiale, respinsă definitiv

Pe lângă problemele penale, Călin Georgescu a primit o lovitură decisivă și în plan politic. Curtea Constituțională a României i-a respins definitiv candidatura la alegerile prezidențiale din mai 2025. Decizia nu mai poate fi contestată, iar Georgescu nu va putea figura pe buletinul de vot. În urma hotărârii, aceasta și-a declarat că intenția să fie „un președinte al păcii”, dar că a deranjat interesele Uniunii Europene. Le-a transmis susținătorilor săi să voteze „cum le dictează conștiința”.