Proiect de lege anti-Șoșoacă: interzicerea accesului în Parlament

Publicat: 09 apr. 2025, 08:29, de Călin Alice, în Intern , ? cititori
Proiect de lege anti-Șoșoacă: interzicerea accesului în Parlament
Sursă foto: George Calin - Inquam Photos / Diana Șoșoacă

Un grup de parlamentari de la PSD, PNL, UDMR, Minorități și USR a depus un proiect de lege menit să sancționeze comportamentul agresiv în incinta Casei Poporului. Inițiativa legislativă, considerată a fi o lege anti-Șoșoacă,  propune interzicerea accesului în Parlament persoanelor care manifestă agresivitate fizică sau verbală. Sancțiunea ar putea fi valabilă pentru o perioadă cuprinsă între o lună și doi ani. Legea ar putea viza inclusiv foști parlamentari cu un istoric de comportament inadecvat în instituție.

Registru special pentru persoanele agresive și proceduri clare de interdicție

Proiectul de lege definește clar comportamentul sancționabil:

„Persoana care a manifestat un comportament agresiv fizic sau verbal, utilizând cuvinte jignitoare, injurii, invective în curtea sau în interiorul Palatului Parlamentului sau care prin acţiunile sale distruge bunuri aflate în patrimoniul Parlamentului primește interdicția de a avea acces în incinta Palatului Parlamentului pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 24 de luni”.

Administratorii Palatului Parlamentului vor fi responsabili de crearea și menținerea unui registru special în care vor fi incluse persoanele cu interdicție, la solicitarea instituției.

Aplicarea interdicției va fi decisă de Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, conform procedurilor stabilite în regulamentele fiecărei Camere sau printr-un ordin al ministrului, în urma sesizării administratorului autorității respective. Această structură procedurală are ca scop asigurarea unei aplicări uniforme și transparente a sancțiunii.

Proiectul de lege anti-Șoșoacă i-ar putea interzice acesteia accesul în Parlament

Diana Șoșoacă ar fi principala persoană vizată de această nouă lege. În prezent, aceasta nu mai activează în Parlamentul României, având în vedere mandatul său de europarlamentar. Totuși, ea beneficiază de acces în Palatul Parlamentului ca membră a grupului parlamentar SOS România.

Șoșoacă e recunoscută pentru temperamentul său acid și volatil. Aceasta a avut în repetate rânduri un comportament necorespunzător în incinta instituției. A intrat cu forța peste judecătorii CCR și, nu de puține ori, a adus jigniri jurnaliștilor acreditați, dar și colegilor de la alte partide.

Dacă legea va intra în vigoare, ea ar putea fi sancționată cu interdicția de a mai intra în Palatul Parlamentului pentru o perioadă de până la doi ani.